Belföld

Pintér: rendkívüli erővel dolgoztunk a hófúvásban

A mentésben részt vevők összefogását, áldozatkészségét emelte ki Pintér Sándor hétfőn az Országgyűlésben.

A belügyminiszter azt mondta: Európa márciusban eddig példátlan, óriási károkat okozó vihart élt át az utóbbi napokban, Franciaországban épületek teteje szakadt le, Belgiumban több mint ezerhatszáz kilométer hosszan álltak gépkocsik a közutakon, Nyugat-Európa-szerte 2,5-3 napra volt szükség a közlekedési rend helyreállításához.

Magyarországon ráadásul a kontinens nyugati felében tapasztalhatónál kétszer-háromszor nagyobb, óránként száz kilométeres szél nehezítette a helyzetet, emiatt a megtisztított területeket pár perc elteltével ismét befedte a hó, míg Északkelet-Magyarországon a szél és az ónos eső okozott súlyos károkat az elektromos hálózatban: 240 villanyoszlop dőlt ki a gerinchálózatból, 310 ezer ember maradt áram nélkül.

Pintér Sándor kitért arra: annak ellenére rekedtek sokan a hóviharban, hogy az nem érkezett váratlanul, az Országos Meteorológiai Szolgálat már március 13-án este figyelmeztetést adott ki, és a katasztrófavédelem is arra intett, hogy csak az induljon el, akinek szükséges és aki felkészült rá.

A belügyminiszter elmondta, hogy csütörtök délután létrehozta az operatív törzset, és onnantól fogva “rendkívüli erőket” mozgattak meg: ötezer-ötszáz tűzoltót, kilencezer-hatszáz rendőrt, hatezer polgárőrt vetettek be, a honvédség harckocsikkal és több század bevetésével vett részt a mentésben, az önkéntesek számát pedig fel sem lehet becsülni.

A rendkívüli időjárás nem követelt halálos áldozatot, senki sem hűlt ki az autópályán veszteglő kocsijában, tizenötezer embert és ötezer járművet mentettek ki a hó fogságából – emelte ki Pintér Sándor, hozzáfűzve, hogy a gyors intézkedéshez rendkívüli összefogásra, a mentésben részt vevő szervezetek együttműködésére, állampolgári fegyelemre és segítőkészségre volt szükség. Ezért köszönetet mondott.

A belügyminiszter elmondta: már nincs elzárt település és járhatatlan út az országban, az áramszolgáltatás helyreállítása azonban még tart, ezért – a honvédség segítségével – továbbra is jelentős küzdelmet folytatnak a keleti országrészben.
A tárcavezető felszólalására reagálva Harangozó Tamás (MSZP) is köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a mentésben. “Nem ők tehetnek a kialakult káoszról” – jelentette ki.

A szocialista politikus utalt Orbán Viktor egy tavalyi nyilatkozatára, amelyben a miniszterelnök sikerágazatnak nevezte a katasztrófavédelem rendszerét, ő azonban bírálta a katasztrófavédelem munkáját. A képviselő hiányolta a megelőző intézkedéseket, többek közt bírálva: későn hívták a honvédséget, korán küldték haza az osztrák segítséget. Szerinte a katasztrófavédelmi rendszer csődöt mondott, és vizsgálatokat követelt annak kiderítésére, hol történt hiba.
A jobbikos Balczó Zoltán elmondta: Székesfehérváron tapasztalta meg a mentés eredményeit, amelyben szerinte mindenki tette a dolgát, komoly összefogásban. A gárdisták is keményen dolgoztak a mentésben – hangsúlyozta, ugyanakkor szólt arról is: felvetődik a kérdés, időben történt-e a honvédség bevetése és megfelelő volt-e a lakosság informálása.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta, egyike volt azoknak, akik a figyelmeztetés ellenére útnak indultak, és azt tapasztalta: márciusban soha nem látott katasztrófahelyzet alakult ki. Az osztrákok rendelkeznek olyan tapasztalattal, amely ennek kezelésére kell, a magyaroknak erre még nem volt lehetőségük – jelentette ki a politikus.
Szerinte mind a hivatásosok, mind a civilek tették a dolgukat, “nemzeti egység valósult meg”, ennek ellenére az ellenzéki pártok egy része politikai tőkét kívánt kovácsolni a helyzetből.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint is köszönet jár mindenkinek, aki önként áldozta szabadidejét mások mentésére. Kifogásolta ugyanakkor, hogy bár egész Európában ítéletidő tombolt, egyetlen olyan ország sem volt, ahol az ellenzék politikai haszonszerzésből már a mentés idején nekirontott a kormánynak. “A kivétel most is a magyar baloldal” – jelentette ki.
A kritikát megfogalmazóknak feltette a kérdést: “lemondta-e 2006-ban Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy az augusztus 20-ai ünnepet?”. Emlékeztetett arra, hogy felelőtlenségüknek halálos áldozata is volt akkor, miközben az elmúlt három nap nem követelt emberéletet. Az utakon rekedtek kritikáját elfogadjuk, de a baloldali ellenzékét nem – közölte a frakcióvezető.

Ajánlott videó