Belföld

Március 15: az összefogás ünnepe

Cser-Palkovics András: március 15-én megmutattuk, hogy képesek vagyunk a bajban összefogni és ennek ereje a lélek ünnepe.

Az elmúlt napok időjárása miatt kialakult rendkívüli helyzetben mintegy 800 emberről gondoskodtak négy melegedőben. A városkörnyéki utakon több mint ezer úton lévőnek nyújtottak segítséget. Székesfehérvár polgármestere,  Cser-Palkovics András vasárnap, sajtótájékoztatón értékelte a rendkívüli helyzetben végzett munkát és mondott köszönetet a magánszemélyek, szakmai szervezetek, civilek által tanúsított összefogásért.

„ Nagyon sok Fehérváron rekedt embernek tudtunk segíteni. Köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt napokban részese volt ennek a nagyszabású összefogásnak. A katonáknak, katasztrófavédelemnek és mindenkinek, aki dolgozott. Mondhatjuk, a médiumok voltak az összefogás szíve, lelke. Köszönet illeti a szakmai szervezeteket is, hogy minden erejüket mozgósítva segítettek a bajba jutottakon és minden fehérvárinak, aki önzetlenül bármivel is segített az itt ragadt embereknek: akár magánszemélyként, vendéglőként, szálláshelyeként, orvosként.”

Dr. Cser-Palkovics András továbbá tolmácsolta Csíkszereda polgármesterének, és a horvát konzul köszönetét, hogy az erdélyi testvérváros mellől érkező, a városon átutazó delegáció, illetve az öt, horvát fiatalokat szállító busz utasainak is sikerült segíteni. “Bár a forradalom 165. évfordulójára nem ilyen ünnepséget képzeltünk el, azt hiszem, mégis ünnepinek nevezhetem e napot. Az összefogás ünnepének. Március 15-én megmutattuk, hogy képesek vagyunk a bajban összefogni és ennek ereje a lélek ünnepe.”

Cser-Palkovics András kérdésre válaszolva elmondta, hogy pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is hívta a helyzettel kapcsolatban, akit többször is tájékoztatott a Fehérvári aktualitásokról.

A katasztrófavédelem szakembereinek munkáját a helyi civil szervezetek és a lakosság is segítette. Az Önkormányzat szakemberei is mindent megtettek, hogy segítsék a városban rekedtek ellátását, valamint a hivatásosok mentőtevékenységét. Sokan indultak el a városon belül, hogy meleg teával, étellel kínálják a bajba jutottakat – mondta el Dancs Norbert a sajtótájékoztatón.

A Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője kiemelte:  a megyei védelmi bizottság irányította és jól kezelte a települési polgármesterekkel közösen a feladatokat. Fehérváron mintegy 800 ember ellátásáról gondoskodtunk a melegedőkben. Takarót, meleg teát és ételt osztottunk a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai intézményében, a Fehérvári Civil Központban, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI épületében valamint a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagintézményében.

Nemcsak a melegedőkben gondoskodtak az itt rekedtekről, hanem az utak mentén is. A már említett öt horvát fiatalokat szállító autóbusz közül négy bejött a városba, egy azonban az M7-es mellett várta, hogy meginduljon a forgalom.

Őket és a velük együtt várakozó,az autóikban maradt úton lévőket is ellátták élelemmel, itallal, akinek szüksége volt, gyógyszerrel – tájékoztatott Brájer Éva alpolgármester, aki Méhes Mónikával, illetve dr. Kovács Zsolt, Mészáros Attila és Viza Attila önkormányzati képviselőkkel közösen gondoskodott a bajba jutottak ellátásáról.

Mindenki a maga módján segített. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy akik itt a város környékén ragadtak az úton, nem voltak türelmetlenek. Megpróbáltunk minden tőlünk telhetőt megtenni, menteni és segíteni az embereknek. Szerencsére egyetlen olyan eset sem volt, hogy valaki fagyhalált szenvedett volna – hangsúlyozta Udvardi János tűzoltó őrnagy, polgári védelmi felügyelő. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, amelyek, ha összegeztük ezeket, segítik a munkánkat a jövőben – tette hozzá.

Mivel a város útjai a Városgondnokság munkatársainak köszönhetően jól járhatóak voltak, az emberek nehezen értették meg, milyen helyzet van a városon kívül. Komoly problémákat kellett megoldani.

Szombaton késő délután a város ideiglenesen kialakított melegedőiből mindenki hazaindulhatott. Az útrakelőket élelemmel ellátva indították el. Példaértékű volt a fehérváriak összefogása és az erő, amelyről most is tanúságot tettek. Köszönjük nekik ezt! – zárta a sajtótájékoztatót Székesfehérvár polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik