Belföld

Katasztrófahelyzet: mi, ki okozta?

hóhelyzet somogyban (kamion, havazás, baleset)
hóhelyzet somogyban (kamion, havazás, baleset)

Az ombudsman vizsgálódik, az MSZP vizsgálódna.

Az MSZP elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek javaslatát, amelyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elmúlt napokban előállt katasztrófahelyzet körülményeinek, a helyzet megelőzésére és kezelésére tett kormányzati intézkedéseknek a feltárására.

Mesterházy Attila azt szeretné tisztázni, hogy a katasztrófahelyzet kialakulásában közrejátszottak-e szervezeti, szervezési hiányosságok, illetve a jövőben miként kerülhetők el a hasonló katasztrófahelyzetek, irányítási problémák és hiányosságok. Az MSZP elnöke szerint a kialakult helyzet mind a hatóságokat, mind az ország lakosságát felkészületlenül érte.

A lakosságot nem tájékoztatták világosan és egyértelműen a helyzet súlyosságáról, az utakon bajba jutottak csütörtök éjszaka sok helyen sem segítséget, sem hiteles információt nem kaptak, a mentés megszervezése lassan haladt. Az MSZP elnöke nyilvánvalónak tartja, hogy a hatóságok alábecsülték a katasztrofális körülményeket és a következményeket, a történtek rávilágítottak a katasztrófák elleni védekezés szervezeti rendszerének és mechanizmusainak hiányosságaira. A javaslat szerint a 12 tagú vizsgálóbizottságot szocialista elnök vezetné.

Az ombudsman vizsgálódik

Átfogó vizsgálatot indít az alapvető jogok biztosa arról, hogy az elmúlt napok hóhelyzetében miként látták el feladataikat a hatóságok és a közszolgáltatók. Szabó Máté a hatáskörének megfelelően azt elemzi, hogy történtek-e mulasztások, visszásságok, amelyek sérthették az állampolgárok alkotmányos jogait, és miként teljesült az állam életvédelmi kötelezettsége. A vizsgálat célja, hogy megállapításaival hozzájáruljon a múlt heti időjárási viszonyokhoz hasonló helyzetek jövőbeli hatékony, polgárbarát kezeléséhez. Ennek érdekében az alapvető jogok biztosa felkéri azokat, akik úgy érzékelték, hogy a hatóságok tevékenysége vagy mulasztása következtében sérültek alkotmányos jogaik, hogy e-mailben (panasz@ajbh.hu), levélben (1051 Budapest, Nádor u. 22.) vagy személyesen forduljanak az ombudsman hivatalához.

Lemondásra szólította fel Pintért és Bakondit a Párbeszéd Magyarországért. Dorosz Dávid az ügyben 21 kérdést is intéz a belügyminiszterhez. Többek között arra kíváncsi, hogy a tárca miért nem készült fel időben, miért nem tette meg a megfelelő intézkedéseket.

Szavai szerint az, amit a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság művelt, „önmagában katasztrófa volt”, és csak súlyosbította a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a nyilvános időjárás-jelentésekből napokkal előtte lehetett látni, hogy milyen súlyos helyzet fog kialakulni, de a BM mégsem tett semmilyen megelőző intézkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik