Belföld

Járműveket bontottak az újoncok

24.hu
24.hu

2013. 03. 18. 14:29

Az egyik szegedi autóbontóban gyakorolták a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság újoncai a hidraulikus feszítővágó berendezés használatát.

A februárban szolgálatba állt állományból öt-öt fő teljesít szolgálatot a parancsnokság mindhárom szolgálati csoportjában, akik most mélyítik el a beavatkozások során alkalmazandó gyakorlati ismereteiket. A bontóban lehetőség adódott arra, hogy a bontásra szánt gépjárműveken gyakorolják a komoly, 720 bar nyomást alkalmazó berendezés kezelését.

A csoport tagjai gyakorolták a szélvédő és az ajtók eltávolítását, valamint a gépjármű tetejének levágását. Ezekre akkor van szükség, ha a baleset során a jármű ajtajai beszorulnak, ám az is előfordulhat, hogy oldalról nem emelhetők ki a személyek: ilyenkor eltávolítják a jármű tetejét, és felülről menekítik ki a bent rekedteket.

Ezeknél a beavatkozásoknál arra is figyelni kell, hogy a korszerű biztonsági berendezésekkel ellátott gépkocsik oszlopaiban is találhatók légzsákok, ezért az oszlopok megbontása előtt fel kell térképezni, hogy a vágás tervezett helyén található-e a légzsákot működtető patronból. A gyakorlat során az újoncok kipróbálták a kormányfeszítés módszerét is, amelyre akkor kerül sor, ha az ütközés során a kormány ráfeszül a vezető lábára, vagy testére, akit ilyenkor a láncos feszítő alkalmazva menekíthetnek ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.