Belföld

Az ombudsman a Kúriához fordult a miskolci szmogrendelet miatt

szmog (ingyenes, )
szmog (ingyenes, )

Szabó Máté szerint végrehajthatatlan a miskolci szmogrendeletnek az a rendelkezése, amelynek értelmében a polgármester szmog esetén csak a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg.

Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot. A rendelet alapján ugyanis a polgármester csak a már nem létező sárga matricás autók közlekedését tilthatja meg, a fekete és piros matricával ellátott, a környezetet leginkább szennyező autók közlekedését nem. Az alapvető jogok biztosa a Kúriánál kezdeményezte a jogszabálysértő rendelkezések megsemmisítését.

A szmoghelyzetben szükséges helyi intézkedéseket az önkormányzatok a levegővédelmi kormányrendelet alapján hozzák meg. A kormányrendelet szerint szmoghelyzetben a gépjárműforgalmat elsődlegesen a járművek környezetvédelmi besorolása alapján kell korlátozni.

Szabó Máté szerint végrehajthatatlan a miskolci szmogrendeletnek az a rendelkezése, amelynek értelmében a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg. 2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el, így sárga matricás autók ma már nincsenek forgalomban.

A helyi rendelet alapján azonban szmogriadó esetén nem kell leállniuk a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricás gépjárműveknek, mert azok közlekedését a polgármester nem korlátozhatja.

Emellett a biztos szerint a helyi szabályozás a levegővédelmi kormányrendeletnél szélesebb körben engedi meg szmogriadóban egyes járműcsoportok közlekedését. A kormányrendelet alapján szmog esetén a megkülönböztető jelzést használó egészségügyi és rendvédelmi szervek gépjárművei, valamint egyéb jogszabályban meghatározott gépjárművek vehetnek részt a forgalomban. A miskolci szabályozás ezen túlmenően lehetővé teszi például egyes kereskedelmi szállítók, taxik közlekedését is, valamint több olyan feladatot is megállapít az államigazgatási szervek részére, amit önkormányzati rendelet nem szabályozhat.

2013. január 1-jétől egy törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az ombudsman közvetlenül is a Kúriához, Magyarország legfőbb bírósági szervéhez fordulhasson, amennyiben megállapítja, hogy egy helyi önkormányzati rendelet jogszabályba ütközése miatt sérülnek az alapvető jogok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik