Belföld

Akcióra készülnek a vasutasok

Béremelést akarnak kikényszeríteni, de még nem egészen világos, mivel.

A február óta együttműködő vasutas szakszervezetek április második hetétől tiltakozó akciósorozatba kezdenek az országos bérajánlásra vonatkozó megállapodás kikényszerítésére – közölte a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ).

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő VASZ felkéri a kormányt, hogy tegyen ajánlatot az állami vállalatok dolgozóinak bérére.

A közlemény szerint a bérajánlás létrejöttét továbbra is “a Vállalkozók Országos Szövetsége akadályozza”, egyedüliként a munkaadói konföderációk közül. Amennyiben továbbra sem bírálják felül álláspontjukat, és emiatt nem jön létre a bérajánlás, a VASZ elindítja tiltakozó akcióját, amelyhez más szakszervezetek csatlakozására is számít – közölték, azt azonban nem részletezték, miből áll majd a tiltakozó akció.

A vasutas szakszervezetek az éves inflációt lefedő 4-5,2 százalékos, január elsejétől visszamenőleges bérfejlesztést szeretnének. A VASZ szerint tarthatatlan, hogy a MÁV csoport cégeinél öt éve nem volt reálkereset-fejlesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik