m1
Belföld

Már járható az M1-es Hegyeshalom irányába

M1 (M1)
M1 (M1)

Megnyitotta a rendőrség az M1 autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányába, sőt már a 81-es út sincs lezárva. Kiszabadult az utolsó település is a hó fogságából.

A rendőrség megnyitotta az M1-es autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányában – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata vasárnap hajnalban. A rendőrségi arra kéri a járművezetőket, hogy óvatosan, körültekintően haladjanak.

Száraz és járható

Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén.

Az M1-es Budapest felé vezető oldalán – rendőri felvezetéssel – a forgalom már szombat éjfélkor megindult. Az autópálya 81. kilométerszelvényének körzetében a belső sávot az Állami Autópálya Kezelő Zrt. folyamatosan tisztítja a hótól.

Már a 81-es út sincs lezárva – derült ki a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap hajnali közleményéből. A személygépkocsik és a teherjárművek immár ezen az úton, a Komárom-Esztergom megyei szakaszon is közlekedhetnek, Győr és Székesfehérvár felé egyaránt. A közútkezelő munkagépei balesetmentessé tették az utat. Az 53-as és 54-es kilométerszelvények között még beszűkül az úttest, de korlátozott sebességgel járható – figyelmeztet a rendőrség.

Zalában már csak egy út járhatatlan

Az elmúlt napok rendkívüli időjárási körülményei miatt Zalában már csak egy mellékút – Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakasz – járhatatlan. Ezen az útvonalon a szél 2-4 méter közötti magasságú hófalat emelt, amelyet a közútkezelő gépei két irányból próbálnak megszüntetni; várhatóan délelőtt ez a szakasz is járhatóvá válik.

Nincs már elzárt település

Kiszabadult az utolsó település is a hó fogságából Veszprém megyében és egyben az országban is; az utolsó elzárt település Páliháláspuszta volt. A megyében nincs lezárt főút sem, csupán öt alsóbbrendű út járhatatlan.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint vasárnap reggel is 24 alsóbbrendű, kisebb úthálózati szereppel rendelkező mellékút járhatóvá tételén dolgoznak a szakemberek, emellett a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról.

Míg péntek késő délután még közel 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis több mint 170 utat tett járhatóvá a hófúvások elállta után a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejérben 1, Komárom-Esztergomban 14, Győr-Moson-Sopronban 2, Somogyban 2, Tolnában 2, Veszprém megyében 3 út járhatatlan még. Az utak felszabadításán kívül a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordás, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak.

Figyelem! Jégbordás mellékutak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak.

Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata. Ugyanakkor a főutak általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szárazak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik