Belföld

Herczog Mária: „Nő a baj, tízezrek éheznek”

Már gyerekek is meghaltak itthon mélyszegénységben, amelynek nyomában éhezés, depresszió is jár. Interjú a nemzetközi hírű szakemberrel.

Herczog Mária szakmai névjegye elég hosszú lenne, ha mindent fel akarnánk sorolni belőle. A neves közgazdász, családszociológus, gyermekvédelmi szakértő jelenleg az Eszterházy Károly Főiskola egyetemi docense, de dolgozik például olyan nagy nemzetközi szervezeteknek is, mint a WHO, a UNICEF vagy az Európa Tanács. A nemzetközi hírű szakember hétvégén a szegedi bölcsészkaron tartott előadást a mélyszegénységről, ezután adott exlkuzív interjút a Szeged24-nek.

Mit mutatnak az adatok, hol tartunk most?

H.M.:  „ Nagyon nagy a baj, amely ráadásul nő is.  Ma gyakorlatilag 4 millió ember él a 68 ezer forintos jövedelmi létminimum alatt, amely nem elég a megélhetéshez.  Ráadásul ha valaki minimálbért keres, még a létminimumot jelentő összeget sem kapja kézhez. Emellett 1, 2 millió ember él úgynevezett extra mélyszegénységben, ami azt jelenti: a minimális létfeltételei sem adottak. Azaz nem futja például étkezésre, lakhatásra, fűtésre.  Ami pedig rettenesen nagy gond, hogy ezen családokban gyerekek élnek, és a szegénység a magyar települések egyharmadát érinti. Itt az emberek hetven százaléka él mélyszegénységben. A probléma súlyosan csomósodik, mert ezeknek a településeknek az önkormányzatai is szegények, nem tudják támogatni a leszakadó rétegeket, nem képesek megfelelő szolgáltatásokat biztosítani nekik.”

Mennyi gyereket érint a mélyszegénység?

H.M.: „ A magyar gyerekek egyötödét. Több mint tízezer gyerek él ma az országban, aki kifejezetten éhezik. Egy megrendítő példát mondok. Nemrég megkérdeztek egy kislányt, hogy mi a kedvenc étele, mire a gyerek azt válaszolta: a tészta. Majd arról faggatták: milyen tészta? Erre a kislány újra elismételte, hogy „hát a tészta”, mert el sem tudta képzelni, hogy az üres tésztán kívül olyan is van, amin létezik valamilyen feltét.”

Háborítatlan reménytelenség?

H.M.: „Nem az. Azért nem, mert a politika azt üzente/üzeni, hogy az emberek maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetben vannak, és munkával ki tudnak belőle kerülni. De azok a kijelentések, amelyek szerint ma 47 ezer forintból kacagva meg lehet élni, csak tovább rombolják az érintett embereknek  az önbizalmát, súlyosbítják a depressziójukat. Ugyanis ezek az emberek önhibájukon kívül nem tudnak ezen összeg felett teljesíteni. A szegénység ma egy stigma, amelynek nincs megoldása segítség nélkül. A fő cél az lenne, hogy ezt a mélyszegénységi cikust megtörjük. Megállítsuk a lecsúszást, a családok elszegényedését. Ez az ország érdeke.”

Van arra példa, hogy ma Magyarországon belehalt valaki a mélyszegénységbe?

H.M.:„ Igen. Két kisgyermek például konkrétan az éhezésbe halt bele. Mindkét eset részletesen olvasható az ombudsman honlapján. Arról pedig tudunk, hogy emberek százai halnak meg telente kihülés miatt. Ugyanakkor a halál és a mélyszegénység kapcsolatáról csak becslések vannak.  Egy kóros legyengülés vagy fertőzés összefüggése a mélyszegénységgel ugyanis nem jelenik meg az egészségügyi statisztikában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik