Belföld

Harc az elemekkel – testközelből

Megdöbbentő állapotokról számolt be kollégánk, aki a Budapesti különleges mentők alapítványának munkatársait kísérte el a M1-es autópályára.

Két tenni vágyó fiatallal vágtak neki a sztrádának kollégáink.Tancsik Ágnes nem jutottt be az orvosi egyetemre, elhatározta, hogy mentős lesz. Harmadéves hallgató, mentőtisztnek tanul. Egyik helyiségről a másikra rohanunk segíteni az elakadt autósoknak: meleg ruhákkal, gyógyszerrel és vigasztaló szavakkal. Megyünk Bábolnára is, ahol melegedő, pihenő helyet hoztak létre azoknak, akik segítenek kiásni a hóban rekedt autókat, nekik nyújtunk egészségügyi ellátást.

Nagy Máté mentőápolónak tanul, Ágneshez hasonlóan ő sem bírt otthon maradni, úgy, hogy látta, hogy mekkora a baj. Megdöbbentő volt a kétméteres hóban rekedt meggyötört autósok látvány. Viszont jó tapasztalni, hogy milyen nagy az összefogás közöttünk. Ha kellett havat lapátoltunk, sebet kötöztünk, elakadt kocsikat toltunk. Csak akkor megyünk haza innen, ha elmúlt a veszély, az összes utat felszabadították – mondta a fiú.

Tatai Sportcsarnok

A bejáratnál dohányzó, ideges emberek ácsorognak, összesen 180 bajba jutottnak nyújt ideiglenes menedéket az épület. Túlnyomórészt átutazók, az M1-esen szerettek volna haladni, de elakadtak. Egy részük önkiszolgáló alapon működő rendszerben vajasa kenyeret ken magának, párizsit vesz hozzá. Az élelmet a helyi vöröskeresztes aktivisták biztosították számukra.

A küzdőtéren, ahol nemrég még kézilabdacsata dúlt, szivacsokra terített katonai pokrocokon emberek pihennek, amit segít a csarnokban uralkodó félhomály. Szintek kizárólag orosz, ukrán román szavakat lehet elcsípni a beszélgetőktől.

Tankkal mentik a kamionokat

Kollégáink délben az M1-es autópályáról letérve Komárom után a közúton egy PTSZ nevű katonai harci járműbe botlottak az út szélén. Két katona ült rajta, az egyik Szentendréről a másik Tatáról érkezett. Azt mondták, hogy este hattól vannak szolgálatban. Hosszabb beszélgetésre nem volt lehetőség: padlógázzal húztak el egy riasztáshoz, kamiont kellett kimenteniük.

Az M1-es 81 kilométerénél Győr irányában pedig egy tank húzta le a kamionokat a jeges szakaszról karvastagságnál is nagyobb lánccal. Sok száz kamion akadt el, nem tudnak elindulni az éjszak lefagyott jeges úton. Egyetlen tank van itt, hogy segítsen rajtuk. Egyébként amikor a tank hátrafele megy, van külön egy ember aki karjelzésekkel irányítja. Szegény ember már nem kicsit ideges, a feladatából adódó hadonászás mellett mindenkivel ordibál.

Kamionosokon látszik, hogy többségük hozzászokott már az akár többnapos vesztegeléshez. Néhol igazi piknikhangulat volt: főzöcskéztek a soförök mini gázpalackon.

Az autók feladták

Elképesztő látvány: helyenként néhol több méter magas hófalak vannak, ezt a tömérdek mennnyiségű havat szombaton nem fogják tudni eltakarítani. Budapest felé menő oldalon, többször beszűkül a két sáv egyre, mivel egy méter magas és egy méter széles hófalak álltak össze több száz méter hosszúságan. Ezek teljesen bezárták a belső sávot a főváros felé.

Szél most nem annyira vészes, nem hordja a havat. A hó éppen olvad, ami azért annyira nem jó hír, mert éjszaka ez majd ráfagy az útra. Sószóró autó pedig sehol.

Az elakadt autókhoz visszaviszik a gazdáikat, akik ott megint bajban vannak. Meg kell váriumk amig a tűzoltók eljönnek a kocsijukért. A legtöbb annyira befagyott, hogy be se indulnak. A hűtőrácson keresztül a szél behordta a havat, és az megfagyott összeállt tömör jéggé. Nem a koruk miatt betegeskednek, új járművek sem bírták ezeket a mostoha körülményeket.

Lukovics Kriszta az egyik olyan autós, aki még csütörtökön ragadt el az úton valahol az autópálya és Komárom között. Kollégáink segítettek neki szombaton kiásni a kocsiját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik