Belföld

Több ezren a kocsiban rekedtek Győr és Tata között

Több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán rekedt járművükben Győr és Tata között - közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője pénteken.

 

Dobos Viktória jelezte: nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni.

Hozzátette: jelenleg is több megyei főút járhatatlan, a legrosszabb a helyzet Bősárkány és Jánossomorja között, a 86-oson. A közútkezelő 27 gépe folyamatosan dolgozik a megyében, de a szél szinte azonnal visszafújja a havat az utakra.

Egész éjszaka folyt a mentés, és az úton rekedtek segítésére melegedőbuszok érkeztek az autópályára. Kritikus esemény az éjszaka nem történt – idézték a közleményben Széles Sándor kormánymegbízottat.

Tájékoztatásuk szerint déltől várhatóan mérséklődnek a széllökések és a hófúvás megszűnésével a közlekedés feltételei normalizálódnak. A kormánymegbízott arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg senki ne induljon útnak az időjárási viszonyok és az úthelyzet rendeződéséig.

Dobos Viktória elmondta: az egyik kamiont a másik után mentették ki a megyében a hivatásos tűzoltók, akik 15 járművel, mintegy 60 emberrel egész éjszaka, sokszor a 80-100 kilométeres szélben álltak helyt. Munkájukat a műszaki mentések során 10 önkéntes tűzoltó-egyesület körülbelül 50 tagja segítette. Sok autó ennek ellenére nem tudott továbbmenni, mert a várakozás alatt kifogyott a benzinje; több jármű pedig nem a téli viszonyoknak megfelelő felszereltséggel indult útnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik