Belföld

Súlyos a helyzet

Helyzetkép percről percre

24 óra 00 perc Összefoglaló Magyarországról, nemzeti ünnepünkön Szűcs Annamáriától, aki Facebookon tette közzé a következőket: “Sziasztok! Én egy éjjel-nappali boltban dolgozom. Ma olyan dolgok történtek, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni. Bejött egy lány ahogy néhányan mondják olyan „mű nő”. Vett egy karton tejet, egy rúd szalámit, 8 kg kenyeret, vajat, meg nescafe-t. Fura volt a 8 kg kenyér, ezért megkérdeztem: nagy a család? Mire ő: nem, az iskolába viszem az itt rekedteknek. Elgondolkodtam. Aztán jött egy srác Audival. Kért 30 db zsemlét, 10 kg kenyeret, egy egész doboz sportszeletet. Kérdeztem is: ennyire szereti a csokit? (persze sejtettem hogy hova lesz) erre ő: nem a rádióba hallottam hogy elkel a segítség. És odaviszi. Nem sokkal később megint jöttek. Elvitték az összes mentes ásványvizet. Már tudtam hova lesz, vagy legalábbis azt hittem. Megkérdeztem. A válasz: a vasútállomásra viszem, most hallottam, hogy sokan itt maradtak. De a legszebb dolog csak ezután jött. Négy fősulis készült az esti bulira, ehhez való bor és chips készletért jöttek. Nálunk hallották a rádióba, hogy a hajléktalanszállóra is el kelne a segítség. Vissza minden – mondták. Összedobták a fejenként 1500 Ft-ot, és kérték, hogy adjak nekik bármit, ami ebből kikerül, és hasznát vennék. Hát ez engem nagyon megérintett. De még sorolhatnám. Egy néni süteményt vett, amit a fiával küldött el az autókhoz. Nagyon jó volt ma a napom. Osszátok meg! Én még ilyet soha nem kértem, de akarom, hogy tudja mindenki: a magyarok a bajban összefognak! Büszke vagyok ma, hogy Magyar lehetek.”

Magyarország! Jó éjszakát kíván a Fehérvár24!

23 óra 19 perc A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kéri azon személyek figyelmét, akik gépkocsijukat a 81-es számú főúton hagyták, jelentkezzenek!
A főút akadálymentesítésén dolgozó egységek továbbhaladásához szükséges az otthagyott járművek elszállítása, ehhez kérik a tulajdonosok segítségét.
Akinek a 81-es számú főúton maradt a járműve kérjük hívja a 107-es, vagy a 112-es hívószámot, és hatóságunk a helyszínre szállítja, hogy autójával tovább tudjon haladni.

21 óra 52 perc A 81-es út önkénteseinek a sörédiek vacsorával kedveskedtek, melyet a helyi óvoda épületében ehettek meg. A 81-es műszaki mentését ezzel befejezték a Csókakőről, Sörédről, Magyaralmásról és Mórról érkezett önkéntesek. Mint megtudtuk, a csókakői legényeket a művelődési házban várják ugyancsak vacsorával a csókakői menyecskék.
Söréden a nap során több mint ötszáz embert szállásoltak el, és a helyiek adtak nekik ételt, italt. Ma éjszakára még kétszáz ember marad Söréden, akiknek sorsáról Végh Rudolf polgármester vezetésével továbbra is gondoskodnak.
A Fehérvár24 köszöni a sörédiek, csókakőiek, magyaralmásiak, de megye szerte valamennyi ember áldozatos munkáját!

21 óra 45 perc A Volánbusz szombaton rendkívüli közlekedési rend szerint indítja járatait – közölte a társaság az MTI-vel.A Budapestről induló távolsági járatok a Nyugat-Dunántúl – Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy,Vas és Zala megye – kivételével a tervek szerint az útviszonyok függvényében a menetrendben meghirdetett időpontban indulnak. Nem indul ugyanakkor 19 nyugat-dunántúli járat, például a Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg, a Budapest-Veszprém-Ajka, a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Budapest-Bakonybél-Pápa, illetve a Budapest-Kisbér vonalon. Emellett részlegesen nem közlekedik három járat Veszprém és Székesfehérvár, illetve Veszprém és Zirc között.

Számos járat menetrend szerinti közlekedése az M7-es autópályán kialakult helyzettől függ (például Budapest-Kaposvár, Budapest-Nagyatád,  Budapest-Zalakaros-Nagykanizsa, Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg vonal). Más járatok akkor indulnak, ha a 8-as főút sem lesz lezárva (például Budapest-Veszprém, Székesfehérvár-Budapest, Veszprém-Budapest vonal). A kisbéri járatokat az M1-es autópálya és 1-es főút megnyitása esetén indítják.

Ha az autópályákon nem lehet haladni szombat reggel, akkor a társaság autóbuszai nem indulnak el. Az Alba Volán, a Bakony Volán, a Balaton Volán, a Kapos Volán, a Kisalföld Volán, a Somló Volán, a Vértes Volán és a Zala Volán Budapestről induló járatai abban az esetben közlekednek, ha Budapestre menetrend szerint megérkeznek – áll a közleményben.

21 óra 21 perc Mint a Közútkezelőtől megtudtuk, végül is a csókakői-sörédi önkéntesek mentették ki azt a hóekés járművet, amely a 81-es úton szorult be, és nem tudott tovább menni, de az utat is elzárta. Nagy valószínűséggel azóta már takaríthatja a havat az utakon, ahol a szél egyre csendesül, s a mentések felgyorsulhatnak.

21 óra 17 perc A székesfehérvári Civil Központban a mai napon háromszáz embert láttak el, biztosították nekik az élelmet, italt. Fehérvár civil szervezetei, az önkormányzat képviselő és megszámlálhatatlanul sok fehérvári áldozatos munkájával biztosította a bajbajutottak segítségét. A Fehérvár24 felmérése alapján kiderült, hogy estére már csak egy hat fős erdélyi család maradt a Civil Központban, a többiek mind útnak indultak hazafelé.
Több fehérvári is van, aki még nem ért haza. Arra kérjük őket, hogy most már ne induljanak Fehérvárra, inkább várják még ki az éjszakát, kiváltképp, ha melegen és biztonságban vannak.

20 óra 10 perc A Fejér megye területén lévő M7-es autópálya mindkét pályatestén elindult a forgalom. A kamionstopot feloldották. A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló rendelet alapján a kamionforgalom korlátozása van érvényben. Azonban a különleges helyzetre tekintettel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság törzsének vezetője – ahogy más megyékben is – engedélyezi a járművek közlekedését holnap este  22.00 óráig. Az engedély alapján a Szabadbattyánban várakozó kamionok is elindulhatnak.

19 óra 41 perc A 81-es számú út műszaki mentését végző alakulatok-az egyik Mór felől indult, a másik Székesfehérvár felől- a magyaralmási kereszteződésnél összetalálkoztak, és ezzel a 81-es kritikus szakaszán a műszaki mentés befejeződhet, a hóekék szabadon tolhatják el a havat.

19 óra 40 perc Az M7-es autópályán megindulhatott a forgalom mindkét irányban a teljes szakaszon.

19 óra 5 perc Fejér megyében továbbra is sok út járhatatlan még. Az elzárt települések száma ismét kibővült 13-ra a megyénkben. A lista: Zámoly, Csákberény,Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Gánt, Kincsesbánya, Mány, Vasztély, Magyaralmás, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó

18 óra 55 perc A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye: “Továbbra is kérjük a lakosságot, hogy senki ne induljon útnak, még szombaton reggel se. A közútkezelő munkagépei a szélmozgás mérséklődésével nemcsak a főutak, hanem a mellékutak felszabadítását is megkezdik.”

18 óra 53 perc Minden személygépkocsi utasa, vezetője az adott helyszínhez legközelebbi település melegedőhelyén tölti az éjszakát. A kamionsofőrök, abban az esetben, ha a járműveiket nem szeretnék elhagyni és a vezetőfülkéjük fűthető, akkor az ellátásukról a katasztrófavédelem, a rendőrség és a karitatív szervek folyamatosan gondoskodnak.

18 óra 52 perc Figyelem! A Fehérvár felől Mór felé és a visszatartók el tudnak jutni úgy, hogy Moha felé lekanyarodva Fehérvárcsurgó, majd Bodajk, s onnan vissza a 81-es útra, illetve Mór felől Bodajnak, Fehérvárcsurgón át ki a 81-es számú útra. Ne menjen senki Magyaralmás felé, mert ott még mentések folynak a csókakői, móri, sörédi önkéntesek bevonásával. A Csákberénytől Söréden át tartók ne forduljanak Fehérvár felé balra a 81-es úton, hanem jobbra menjenek Fehérvárcsurgó felé, ahol az előbb említett kerülőn közelíthetik meg Fehérvárt.

18 óra 51 perc Az Alba Volán tájékoztatása szerint Fejér megyében helyközi autóbusz indult Polgárdira, Jenőre, Sárbogárdra, Sárosdra, Budapestre, Iszkaszentgyörgyre, Úrhidára, Kálózra, Enyingre és Szabadegyházára.

18 óra 50 perc Javul az utak állapota Fejér megyében.A 64-es főúton Enying és Dég között már csak néhány jármű műszaki mentése van hátra. A 81-es főúton Székesfehérvár és Mór között több mint száz gépkocsi van a hótorlaszokban, kimentésüket a móri önkormányzati és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a közútkezelővel együttműködve végzik. A járművek utasait a három közeli település, Söréd, Magyaralmás és Sárkeresztes melegedőhelyeire kísérték. Az éjszaka folyamán semmi esetre se induljanak útnak, és reggel is kísérjék figyelemmel a hatóságok aktuális felhívásait.

18 óra 25 perc Orbán: “A ma éjszakát egymást segítve kell átvészelni. A türelem a biztonság garanciája. Mindenki kövesse a hivatásos szervek utasításait, ne kezdjen senki magánakcióba. Tartsanak ki, gőzerővel dolgozunk,hogy mindenkihez odaérhesssünk!”

18 óra 15 perc Az időjárási riasztási térkép jelenlegi állapota:

18 óra 13 perc Úgy fest, hogy patthelyzet alakult ki Magyaralmás térségében a 81-es számú úton. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az elzárt út minkét felén ott a hóeke, hogy megkezdhesse a munkát. Ugyanakkor az elzárt útszakasz móri oldalán dolgozók azt mondják, hogy semmilyen hóeke nincs még, sőt, egész nap nem láttak egyet sem. Csak a Csókakőről kivonult két markoló, a móri tűzoltók és a sörédi, magyaralmási, illetve csókakői önkéntesek vannak, akik a magukra hagyott autókat kézzel emelik le az útról, és a havat markolókkal és kézzel lapátolják le az útról, és haladnak Fehérvár felé. Bár az esti sötétedés ismét problémákat okoz majd.

18 óra 10 perc Pálfai gyerekeknek segítettek a rendőrök: a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság valamint a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság összefogásának köszönhetően sikerült azoknak a gyerekeknek élelmiszert vinni, akiknek az intézményét elzárta a hó a külvilágtól. A két napra elegendő ellátást a Vajtai és a Pálfai Önkormányzat ajánlotta fel, és biztosította a pálfai Tolna Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Otthon lakóinak. A szállítmányt Vajtáról rendőri felvezetéssel traktorral vitték át a szomszédos településre- tájékoztatott minket a FM RFK sajtóügyeletese.

18 óra 07 perc Fejér megyében továbbra is sok út járhatatlan még. Az elzárt települések listája: Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Gánt, Kincsesbánya, Mány.

17 óra 42 perc Magyaralmásra mégsem indulnak el a helyközi autóbuszok!-közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

17 óra 28 perc Az Alba Volán tájékoztatása szerint Fejér megye egyes útszakaszain elindult a helyközi autóbusz forgalom, és az első járatot követően a lehetőségekhez mérten a menetrend alapján közlekednek a járatok. Magyaralmásra mégsem indulnak el a helyközi autóbuszok!-közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

17 óra 27 perc Győr-Moson-Sopron megye: felszabadult a 86-os út a Páli és Beled között

17 óra 15 perc A rendőrség felvezetéssel megnyitotta M1 autópálya Tata (62 kilométer szelvény) és Budapest közötti szakaszát a bal pályatesten.

17 óra 13 perc Rendőrségi jelentések szerint a szakemberek továbbra is heroikus küzdelmet folytatnak az M1 autópálya felszabadításáért. Változatlanul igaz, hogy Hegyeshalomból Győr irányába csak a 123 km szelvényig juthatnak el az autók. Innen nem lehet tovább haladni mivel a hóakadályok részlegesen járhatatlanná teszik az autópálya egyes szakaszait. Az osztrák hóekék a már nagyjából letisztított utakra visszafújt hó letakarítását végzik Hegyeshalomból kiindulva Győr irányában.

17 óra 11 perc Feloldotta a gépjárművezetési tilalmat Fejér megye rendőr-főkapitánya az egész megyére vonatkozóan. A kamionstop még érvényben!

17 óra 10 perc A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól kaptuk a hírt, hogy három helyszínen vannak már csak elakadt gépkocsik Fejérben. A példaértékű összefogásnak, valamint a mérséklődő szélnek köszönhetően a folyamatos műszaki mentések eredményeként Fejér megyében mindössze már csak három helyszínen vannak elakadt gépjárművek, illetve roncsok az utakon. A többi hóban elakadt jármű kimentése a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, valamint a Honvédség összehangolt munkájának köszönhetően megtörtént.

Az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán a csütörtökön délután történt halálos tömeges baleset roncsainak a műszaki mentése illetve az elszállítása, valamint az útnak a tisztítása még jelenleg is folyamatban van. Így a gépjárműforgalom számára a rendőrök ezt csak a későbbiek folyamán tudják megnyitni.

A 64-es főúton Enying és Dég között mintegy 15 gépkocsi vesztegel még. Az utasokat innen már korábban elszállították a közeli melegedőkbe. A műszaki mentés és az út megtisztítása jelenleg folyamatban van.

A legkritikusabb helyzet a 81-es főúton van Söréd és Magyaralmás között van, ahol még jelenleg is több, mint száz gépkocsi van a hóban elakadva. Itt vannak olyan utasok, akik korábban nem akarták elhagyni autóikat, és jelenleg is járműveikben tartózkodnak. A többségüket, akik autóbuszok utasai voltak – összesen mintegy háromszáz főt – hajnalban a rendőrök és a Katasztrófavédelem munkatársai átkísértek Sörédre, ahol a templomban, illetve a művelődési házban tudtak melegedni. Jelenleg az Alba Volán autóbuszai szállítják át őket Mórra. Amennyiben nem ottani lakosok, akkor vonattal tudnak onnan továbbutazni.

16 óra 42 perc Dél-dunántúli információ: segítség a hóvihar miatt bajba jutottaknak a Fiáker Panzió Turista szállótól, ahol a mai napon ingyenesen felajánlják a hóhelyzet miatt bajbajutottaknak a szálláslehetőséget. A szabad kapacitás miatt érdeklődni lehet a 06-83/361-925 számon. Cím: Zalaszentgrót, Eötvös K. u. 3. (Koordináták: 46.9442, 17.0764).

16 óra 40 perc Megnyitották a Pápáról kivezető utat Veszprém megyében.

16 óra 35 perc A honvédség reméli, hogy péntek estig sikerül kimenekíteni a havas utakon rekedt valamennyi embert – erről a Magyar Honvédség műveleti csoportjának vezetője beszélt budapesti sajtótájékoztatóján. A honvédség lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal, nehézvontatókkal, vontatókkal, aggregátorokkal segíti a munkálatokat.

Ezzel egy időben Pintér Sándor is azt nyilatkozta, hogy minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kelljen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük.

16 óra 30 perc A Terrorelhárítási Központ is folyamatosan menti az embereket  – közölte a TEK az MTI-vel. A közlemény szerint hajnal óta a TEK 2 BTR típusú harci járműve is menti az embereket az M1-es autópályán. “Több tucat kommandós érkezett az autópálya kritikus szakaszára” – írták.

16 óra 7 perc A GeSchneider.com a 2013. március 14-15-én Magyarországon balesetet szenvedett valamennyi BMW-s márkatársának felajánlja, hogy haszon nélkül, azaz beszerzési áron kapja tőlük a javításhoz szükséges összes alkatrészt 2013. április 15-ig. A feltétele, hogy hivatalos helyszíni kárbejelentő lap másolata legyen, amin rajta van a tényleges dátum és a baleset leírása. Az alkatrészekről az info@geschneider.com címen érdeklődhetnek.

16 óra 00 Az M7-es autópályán a Siófok felől Budapest felé vezető oldalon elindult a forgalom.Csak a melegedőhelyeken tartózkodók induljanak el abban az esetben, ha mindenképpen szükséges. Fejér megye többi közútjain továbbra sem javasolt a közlekedés!

15 óra 50 perc Végre megnyílt a Fehérvárcsurgó és Sárkeresztes közötti út is, ami most már járható. Mór felől a 81-es út megtisztítását immár átvette a Végh Rudolf, sörédi polgármester irányított csapat, akik az éjszaka során több száz embert mentettek meg. A mostani időszakban segítik vissza azokat az embereket, akik magára hagyták az autóikat, hogy fel tudják szabadítani a 81-es út Fehérvárról Mór felé tartó sávját.

15 óra 44 perc A katasztrófavédelem fehérvári egysége megindult a 81-es úton Sárkeresztestől Mór irányában, hogy a Mór felé vezető sávot megszabadítsák az autóktól. Mögöttük készenlétben ott vannak a hókotrók, hogy a szabad sávon eltolják a havat. Söréd felől ezeket a műveleteket a csókakőiek végzik.

15 óra 33 perc Mint ahogy arról nem sokkal korábban hírt adtunk felszabadult a 7-es főút Szabadbatyánnál és Pettendnél, így a főút teljes megyei szakasza járható. A 6-os út teljes megyei szakasza is járható már. Ugyancsak járható a 63-as főút egészen a megye határtól. Így azok az autósok, akik Tolna megyéből érkeznek a megyénkbe, egészen Székesfehérvárig el tudnak jutni.

Ismét járható az M8-as autópálya Fejér megyei szakasza, ami korábban le volt zárva. Az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldala is járható Fejér megyében, de csak rendőri felvezetéssel és természetesen autópálya-matricával.

Továbbra is érvényben van a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének gépjárműtilalma a bicskei, a móri és az enyingi járások illetékességi területén. Ez azt jelenti, hogy ezen járásokhoz tartozó települések között tilos a gépjárművel való közlekedés. A kamionstop országszerte érvényben van egészen március 17-én 22.00 óráig.

Tekintettel arra, hogy a megyében a felszabadult utakon túl, nagyon sok lezárt, illetve nagyon nehezen járható út van, továbbra is azt kérik, hogy ne induljanak útnak, csak akkor, hogyha ez feltétlenül szükséges!

15 óra 25 perc Ismét lezárva a 8-as számú főút Veszprém és Várpalota között, várhatóan holnap reggelig.A 7-es számú főút Veszprém felől sem Székesfehérvár, sem Siófok irányába nem járható.

15 óra 23 perc Ács, Bőny, Bana, Bábolna és Nagyszentjános segítségét kérik azok, akik az M1-es autópályán a hó fogságában vannak. E települések lakói meleg itallal, élelemmel segíthetnek, mert sok gyermekes család tartózkodik már egy napja a helyszínen.

15 óra 15 perc A hírek szerint megállapodás született a katasztrófavédelem és a mobil hálózatok szolgáltatói között, hogy sms-ben bárki tud jelzést adni hol létéről, tartózkodásáról.

14 óra 58 perc Sms a Belügyminisztériumtól: “Segítünk!Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!”

14 óra 51 perc A rendőrségtől kaptuk a hírt, miszerint a Katasztrófavédelem Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó Egysége Bodajkról szállította azt a hölgyet a vasútállomásra, akinél éjszaka megindult a szülés folyamata egy farfekvésű magzattal. A MÁV egyik mozdonya vitte Székesfehérvárra az asszonyt. A fehérvári vasútállomáson már mentő-gépkocsi várta, ami azonnal a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította. A kismama 7 óra 37 perckor császármetszéssel hozta világra egészséges fiúgyermekét. Zolika 2800 grammal, 50 centiméterrel született. Isten hozott!

14 óra 50 perc Osztrák segítség a magyar nemzeti ünnepen: öt hókotrót  és egy speciális hómaró járművet állított készenlétbe az osztrák állami autópálya-kezelő társaság a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz – közölte az MTI érdeklődésére Christoph Pollinger, az ASFINAG szóvivője.

14 óra 40 perc A 81-es úton halad tovább a mentés Csókakőtől Fehérvár irányába, ahol lassan felszabadítják az egyik sávot a csókakői polgárvédelem és polgárőrség, valamint a Vértesalja Gyermekei tagjai. A rendőrséggel összhangban egy rendszámfelismerő szerkezettel keresik az érintett autósok tulajdonosait, vezetőit. A szabadon hagyott sávban a hókotrást meg lehet kezdeni, erre kérnek segítséget egy egylapos traktorral a környéken. A 81-es úton 35 csókakői dolgozik a mentési munkákban, miközben a falu többi tagja ezekben a percekben menti ki az autista farmot, amit időközben befújt hóval az erős szél.

A 81-es út Mór felőli szakaszát átvették a bodajkiak, akik az önkénteseikkel szintén kijutottak a főútra. Most már Fehérvár felől lassan megindulhatnak hókotrók, hogy egy sávot végigtakarítsanak.

14 óra 31 perc A katasztrófavédelem 24 órája közel 40 járművel, több mint száz hivatásos és önkormányzati tűzoltóval, valamint önkéntes tűzoltó egyesületi taggal végzi a járművek kiszabadítását. A 81-es főút Székesfehérvár és Mór közötti szakaszán, valamint a 62-es főúton Seregélyes-Szőlőhegynél rekedt járművek mentése már két oldalról folyamatosan történik.

A 81-es főúton a kimentett embereket ideiglenesen a magyaralmási, a sörédi és a sárkeresztesi melegedőhelyeken helyezik el. Mór és Székesfehérvár között a Magyar Vöröskereszt ételt és meleg teát szállított a helyszínre. A 64-es főúton Enying és Lajoskomárom között körülbelül 5 kilométer hosszú szakaszon 30 jármű torlódott fel, amelyek kétirányú mentésén szintén dolgoznak a közútkezelő és a katasztrófavédelem erői. Emellett több alkalommal a feltorlódott forgalom miatt megakadt mentők továbbhaladását kellett segítenie a szervezeteknek.

14 óra 30 perc Fejér megye délkeleti részén kisebb fennakadások tapasztalhatóak, az utak a déli területeken sem járhatóak. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók az M6-os autópályán segítik a járművek fel-, illetve lehajtását az autópályáról.

14 óra 30 perc Ideiglenesen szünetel az áramszolgáltatás Székesfehérvár-Börgöndpusztán, amely 170 fogyasztói helyet érint. A közútkezelő segítségével a szolgáltató szakemberei fokozatosan közelítik meg a települést a hiba minél előbbi elhárítása érdekében. A börgöndpusztai bevezetőúton egy méter magas hótorlaszt emelt a szél- tájékoztatott minket a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

14 óra 22 perc Fejér megyében a helyközi és a távolsági autóbuszok továbbra sem közlekednek és menetrend nélkül közlekednek a vonatok. Budapest és Székesfehérvár között mindkét irányba körülbelül másfél óránként indul személyvonat, Székesfehérvár-Pusztaszabolcs között, Tapolca-Székesfehérvár, valamint Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon mindkét irányba, továbbá Székesfehérvár és Szombathely között mindkét irányba 2-3 óránként indul vonat, amelyekről pontosabban a székesfehérvári vasútállomáson tudnak érdeklődni.

14 óra 20 perc A 81-es és a 64-es főúton is tart a bennrekedt járművek utasainak mentése.A közútkezelő 52 munkagéppel, a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel együttműködve folyamatosan dolgozik a hótorlaszok megszüntetésén.Fejér megye 30 településén 38 ideiglenes szálláson több mint 4000 ember várja a hótorlaszok elhárítását, ez idő alatt a melegedőhelyeken az elhelyezésük és ellátásuk biztosított. A mentésben részt vesz a Magyar Honvédség 5 járművel, a környezetvédelmi felügyelőség több terepjáróval és egy motoros szán is, valamint a hótorlaszok elhárításában 25 mezőgazdasági gép és 10 homlokrakodó.

14 óra 12 perc A honvédség járművei folyamatosan hajtják végre a mentési akciókat. Az igari segítségnyújtás után Fehérvárcsurgón is mentettek, és haladnak tovább a PSZT járművekkel.

14 óra  10 perc Felszabadult a 7-es számú főút Szabadbattyánnál és Pettendnél is. Így a főút Fejér megyei szakasza járható. Ettől függetlenül továbbra is kérjük, ne induljanak még útra!

14 óra 00 A városgondnok jelezte, hogy a székesfehérvári Csitáry G. Emil Uszoda mindenkit vár, aki szeretne felfrissülni, tisztálkodni, zuhanyozni. A Teleki Gimnázium is kinyitott, mint melegedőhely. Az Auchan mellett az Alba Plaza-ba is mehetnek a városban szorultak-értesültünk a Facebookról.

13 óra 55 perc A 7-es főút enyingi körforgalmánál elakadt egy mentőautó, amelyik súlyos beteget szállít. Információink szerint több mint három órája vesztegelnek, és várják a segítséget. Az üggyel kapcsolatosan várjuk az Országos Mentőszolgálat jelentését.

13 óra 30 perc 300 kamion és egy tucat turistabusz várakozik a székesfehérvári Auchan áruháznál. Melegedőnek az áruház egy részét kinyitották, konzerveket adnak a katasztrófavédelem munkatársain keresztül a bajba jutott sofőröknek, utasoknak és az autópályán rekedt autósoknak.

13 óra 18 perc Tüdőbeteg férfin segítettek a Fejér megyei rendőrök a Katasztrófavédelem munkatársaival közösen. A mentési akcióra a 81-es főút iszkaszentgyörgyi bekötőjénél került sor.

Ott ugyanis tegnap délután óta vesztegelt egy mentő-gépkocsi, ami egy légzésproblémákkal küzdő tüdőbeteget férfit szállított volna kórházba, de a hóban elakadt. A Honvédség lánctalpas gépjárműve volt az, ami a főúton el tudott jutni a mentőautóig, és a rendőrök, valamint a Katasztrófavédelem munkatársainak segítségével így a beteg férfit be tudták szállítani Székesfehérvárra, a Fejér Megyei Szent György Kórházba-mondta a Fehérvár24-nek, Németh-Kész Mónika, a FM RFK szóvivője

13 óra 16 perc A 81-es úton a legnagyobb gondot azok az autók okozzák, amelyek megpróbálták megelőzni a Fehérvár felé tartó kocsisort, majd amikor megrekedtek, gépkocsijukat otthagyták. Nyomatékosan kérik a csókakői mentők, hogy sürgősen jöjjenek vissza a gépjárműveikhez ezek az autósok, és mindenki álljon be a Mór felől Fehérvárra vezető sávba, hogy a másik, kiürített sávot Fehérvár felől eltolhassák. Fontos tudni, hogy egy idő után a hókotrók és a mentőalakulatok a magukrahagyott járműveket letolják az útról a mentés érdekében!

A honvédség az Igarpusztán történt mentés után más területekre indul. A Csókakő – Söréd – Magyaralmás szakaszon Fűrész György, csókakői polgármester vette át az irányítást. Az érintett gépkocsik vezetői, tulajdonosai őt hívják a +36203370699 számon!

13 óra 15 perc Újabb tehergépjárművek indultak Veszprémből. Két katonai tehergépjármű indult vesedialízises betegekért Várpalotára és környékére – közölte Péter Gergely hadnagy, a radarezred kommunikációs tisztje.

13 óra MÁV: többórás késésekkel, de indítanak és fogadnak vonatokat a fővárosban

12 óra 40 perc Az Osztrák Vöröskereszt várhatóan útnak indít egy konvojt Magyarországra, hogy segítséget nyújtson a rendkívüli időjárási helyzet miatt elakadt autósoknak – erősítette meg az MTI értesülését Gerry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt országos bevetési parancsnoka.

12 óra 35 perc Csókakő kitört a hó fogságából. Fűrész György vezetésével kiásta magát a csókakői mentőalakulat, és eljutott Sörédig. Útjuk során embereket mentettek meg, élelmiszert és italt adtak nekik. Az alakulat folytatja tovább a mentést, és várják a honvédséget is.

Ne dőljön be senki a Facebookon íróknak, miszerint a mentést abbahagyták, mert nem igaz! Minél többen melegedjenek egy autóban, s ha szükséges váltsák a gépjárműveket! Segítsenek egymásnak a bajbajutottak szervezéssel, de ne hagyják, hogy gyalogosan induljanak el emberek!

12 óra 30 perc “Katonáink tegnap éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.”

12 óra 30 perc Ötven fölött a járhatatlan útszakaszok, tizenkilenc elzárt település Fejérben

Elzárt települések: Iszkaszentgyörgy, Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Csákvár, Vértesboglár, Bodmér, Szár, Újbarok, Gánt, Magyaralmás, Csókakő, Bakonycsernye, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó, Kincsesbánya, Baracska, Mány.

12 óra 20 perc A veszprémi kórházban benn tartják a gyógyultakat, több napra elegendő készleteik vannak, az ellátás így zavartalan.

12 óra 20 perc Az ország közútjain sokfelé már a hátrahagyott és hóval befútt járművek is óriási gondot okoznak – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

12 óra 17 perc Az M1-esen is van mentés, csak néhány facebookos író sokkolja az embereket, miszerint magukra hagyták több száz hóban rekedtet. Ez nem igaz. Még egyszer nyomatékosan kérjük, ne vágjanak neki az üvöltő szélnek gyalogosan, inkább szervezzék meg az egymás közelében levő gépjárművekben történő fűtést, hogy az üzemanyag minél tovább kitarthasson!

12 óra 10 perc Mint ismeretes, az országban kilakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset  adta hírül honlapján a Belügyminisztérium. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatban közölte, hogy a riadót még csütörtök délután rendelték el.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben.

12 óra 00 perc Csókakőre még nem értek oda a honvédség gépjárművei, de a faluban összeverbuvált segítők elindultak a 81-es úton bajbajutottakhoz. Mint jelezték egy traktorral, egy tűzoltóautóval, élelmiszerekkel, 60 liter folyadékkal, ásókkal, lapátokkal vágtak neki az útnak, de még a bekötő úton vannak, ugyanis a traktor sem tud elmenni a két méteres torlaszok miatt. Most a csókakőiek ássák az utat a gépjárműveknek, hogy elérhessenek a 81-es számú útra.

11 óra 55 perc Az M1-es és az M7-es közös bevezetőjének zárlata még tart. Az M1-es autópályáról érkeztek jelzések, hogy a nincsenek már mentések, és magukra hagyták az autósokat. Pécsi Norbert Sándor az Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője a Fehérvár24 kérdésére elmondta: Az M1-es autópályán a 72-es, 75-ös, 80-as és 110-es kilométerénél megkezdték a műszaki zárak bontását, hogy a beszorult autókat (csak személyautókat) visszafordíthassák, és átterelhessék az 1-es főútra. Pécsi Norbert Sándor jelezte, az autópályák ellenőrzése nem tartozik hozzájuk, azokat az adott autópálya-felügyeletnek kell elvégeznie.

Ezek alapján kérünk mindenkit, aki az M1-es pályán van, hogy ne hagyja el az autóját, mert a mentés folyamatos, még ha ez nehezen is látszik!

11 óra 45 Hajmáskérről indul két lánctalpas Várpalotára, mentési célból. Egyelőre a városi Tesco-parkolóba fognak érkezni, ahol várják a parancsot a mentéssel kapcsolatban- közölte a Bakony Harckiképző Központ. A város szélén várnak a bevetési parancsra.

11 óra 22 perc A honvédség gépjárművei elérték Igarpusztát, ahol megkezdték a segítségnyújtást.

11 óra 20 perc Egy székesfehérvári ház burkolatát megkezdte az erős szél, és több emelet magasan lefejtette azt.

11 óra 10 perc A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el.

11 óra 10 perc A Facebookról értesültünk arról, hogy kilencven ember ragadt a hóhelyzet miatt Fehérvárcsurgón: sok gyerekes család, középiskolás és egyedülálló is! Ha valaki el tud szállásolni embereket vagy családokat, segítsen! Ebédet kapnak a kultúrházban, de utána elszállásolnák őket. Az éjszakát ébren vagy székeken töltötték.

11 óra előtt Keresztbefordult kamion. A 7-es számú főúton Szabadbattyán és Székesfehérvár között március 15-én délelőtt egy kamion megcsúszott, majd az úton keresztbe fordult. A mögötte haladó gépkocsik utasaikkal együtt a főúton rekedtek. A Rendőrség, a Katasztrófavédelem és a Közútkezelő munkatársai közösen kezdték meg a kamion műszaki mentését.

11 óra Aki a székesfehérvári vasútállomáson várakozik, vagy van valakije, aki ott van: a hangosbemondó nem mondja a váróteremben, hogy indul/érkezik a vonat, csak a vágányok közötti aluljáró kihangosítója. így késett le közel 300 ember egy pesti gyorsvonatot 1 órája- tudtuk meg a Facebook közösségi oldalról.

10 óra 40 perc A T-72-esek is elindulnak. A katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el – tájékoztatott Tabiné Darabos Anna őrnagy, kommunikációs tiszt. Összesen hat darab lánctalpas technikai eszköz indul útra a következő egy órán belül Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyékben.

„T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasa” – mondta az MH ÖHP kommunikációs tisztje.

10 óra 30 perc A honvédség kéri, hogy menteni se induljon senki Söréd, Csókakő térségében, amíg nem érnek oda a honvédség gépjárművei. Viszont szervezzék meg a segítő csapatokat, akik élelmiszert, folyadékot juttatnak ki a rászorulóknak, valamint segítenek az embereket kimenteni a hóból.

A Fehérvár24-et értesítették Magyaralmás – Söréd – Csókakő térségéből, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint azt bárki gondolná. Vannak több százan a hó fogságában, akik tegnap délután öt óra óta nem mozdulhatnak, és még nem láttak se katasztrófavédelmest, se mentőt, se semmilyen segítséget. Gyermekeket már inkább a kiszáradás veszélyeztet.

Néhányan telefonos kapcsolatban vannak Csókakővel, ahonnan többen megindultak a hajnali órákban a mentésükre, de maguk is a hó fogságába estek. Ezek után két nagy méretű John Deere traktor indult, hogy segítsen, de ebből az egyik beszakadt egy gödörbe, és megrongálódott, jelenleg Magyaralmáson javítják. Már az a helyzet alakult ki, hogy a mentőket is menteni kell.

A Fehérvár24 felvette a kapcsolatot a honvédséggel, akik ígéretet tettek arra, hogy gépjárművekkel megközelítik Csókakőt, ahonnan önkénteseket visznek ki a 81-es számú úton rekedtekhez, hogy ott lapáttal, kézi erővel mentség az embereket. Jelenleg a hóba szorult járművek mentése másodlagos, első az emberi élet.

Csókakő polgármestere, Fürész György csapatot szervez a mentés lebonyolítására, és várják a honvédség megérkezését.

 

A katasztrófavédelem kérésére az M7-es autópályán rekedt kamionosok és utasaik előtt megnyitottuk a székesfehérvári Auchan áruház egy részét – közölte a lánc a Facebookon.

„Bár az áruház a nemzeti ünnep miatt zárva tart a mai napon, egy részében tudjuk fogadni a bajba került sofőröket a rendkívüli időjárásra való tekintettel. Az Auchan az éjszaka nagy mennyiségű konzervet adott át a katasztrófavédelem munkatársainak, hogy ki tudják osztani az épületben melegedők között. A parkolóban jelenleg is rengeteg kamion áll, de további kamionokat is tudunk fogadni” – mondta a katasztrófavédelem képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik