Belföld

Karrrier lehetőség szegedi egyetemistáknak

A szegedi egyetem most zajló állásbörzéjén az egyik együttműködő német multicég gyakorlati és álláslehetőséget kínált a diákoknak

A Szegedi Tudományegyetem tavaszi állásbörzéjén – amelyhez idén is kapcsolódott a szakmai gyakorlati helyek börzéje – részt vett a CAS Software Kft. is, amelynek ügyvezető-helyettese, Belák Henriett tartott előadást a pályakezdők és a pályakezdés nehézségeiről. Az érdeklődőket hasznos tanácsokkal is ellátta.

A szegedi CAS Software Kft. fiatal vállalat, a mögötte álló anyacég, a CAS Software AG missziója 28 éve változatlan: a jövő nemzedékét oktatását és nevelését tartják legfontosabb feladatuknak. Talán nem véletlen, hogy a szegedi céget 2008-ban két diákkal alapították. A szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalatnak ma már 55 alkalmazottja van, és sok diákot is oktatnak. Az alapítást követően a német tulajdonos első útja a Szegedi tudományegyetemre vezetett, hogy kialakítsák az intézmény és a vállalat közötti együttműködést.

A CAS stabil német háttérrel rendelkező cég, a diákok nálunk változatos technológiákat ismerhetnek meg, és mindig a legújabbakat. Háromféle karriermodellt kínálunk. A szakmai gyakorlat az MSC-n és a BSC-n belül is kötelező, a hallgatók kipróbálhatják magukat, megismerhetik a legújabb technológiákat, és ez alapján el tudják dönteni, melyik területre szeretnének specializálódni” – mondta Belák Henriett ügyvezető-helyettes.

A következő lépés a kooperatív képzés, ez már hosszú távú együttműködés, akár 2-3 év is lehet. A hallgatók az általuk kiválasztott technológiát alaposan megismerik, az egyetemen tanult elméletet a gyakorlatba is átültetik. A képzés négyhónapos periódusokból áll, amely több alkalommal is meghosszabbítható. Az ügyvezető-helyettes hozzáteszi: céljuk az, hogy a legjobbakat a cégnél tartsák, tehát nekik szerződést is ajánlanak.

A CAS-nél az évente több alkalommal induló szakirányú képzésre is várják az érdeklődő egyetemistákat, akik mobil alkalmazásfejlesztési gyakorlatot illetve webes technológiákban szerezhetnek tapasztalatot. Az elméleti és gyakorlati képzés idején minden hallgatót egy-egy mentor segít. Mindhárom képzési formánál anyagi támogatással is ösztönzi a cég hallgatókat, és természetesen szem előtt tartják, hogy a diákok megtartsák az egyensúlyt az egyetem és a munkahely között.

Mivel a CAS-nélnagyon sok a pályakezdő, Belák Henriett arról is beszélt, mire kell nekik figyelni, amikor elhelyezkednek.

Belák Henriett

” A diploma megszerzése után hozzánk szerződő pályakezdőktől azt szoktuk kérni, hogy az államvizsga után hagyjanak ki egy-két hetet, pihenjenek, bulizzanak, mert a vizsgával járó stressz felemészti az energiákat. És csak ezt követően kezdjenek el dolgozni” -mondta.

“A pályakezdők egy része számára több dolog is nehézséget okoz, például az, hogy reggel időben felkeljenek, reggelizzenek, és pontosan érjenek be dolgozni. Amikor kikerülnek az egyetemről és munkába állnak, megkezdik az önálló életüket. Ez azt jelenti, hogy felelősséget tudnak vállalni, és felelős döntéseket is képesek hozni. De az önállóság anyagi felelősséggel is jár: fontos, hogy megtanulják beosztani a fizetésüket, és gondoljanak arra, hogy a megtakarítás is a felnőtt élet része Az új kollégákat nálunk mentor segíti, ilyen jellegű kérdésekben is szívesen látjuk el tanácsokkal a hallgatókat”– magyarázta a CAS Software ügyvezető-helyettese.

Az ügyvezető-helyettes szerint lényeges, hogy a hallgatók már az egyetem alatt célokat tűzzenek ki maguk elé, és tudatosan építsék karrierjüket. Ismerjék meg a cégeket, ahol gyakornokként fogadják őket, és törekedjenek arra, hogy a gyakornoki idő alatt minél többet tanuljanak és kapcsolatokat is építsenek. “Jó szakemberre szükség van, és aki szakmailag jól képzett és motivált, az biztosan talál magának olyan állást, amilyet szeretne”  – vélte a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik