Belföld

Piros riasztás a Dunántúlon

hofuvas-Zalaban(960x640).jpg (hófúvás, havazás, )
hofuvas-Zalaban(960x640).jpg (hófúvás, havazás, )

Az erős hófúvás miatt több dunántúli megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet.

Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső, több területen pedig az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) csütörtök délutáni közleménye szerint a hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, valamint Zala megye 33 kistérségében adta ki a piros riasztást. Ezek a következők: az abai, ajkai, balatonalmádi, balatonföldvári, balatonfüredi, barcsi, bicskei, csurgói, enyingi, fonyódi, gárdonyi, hévízi, kadarkúti, kaposvári, keszthelyi, kisbéri, komáromi, lengyeltóti, marcali, móri, nagyatádi, nagykanizsai, oroszlányi, siófoki, székesfehérvári, tabi, tapolcai, tatabányai, tatai, várpalotai, veszprémi, zalakarosi és zirci kistérség.

Mint írták, a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-90, helyenként akár az óránkénti 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökések magas hótorlaszokat emelhetnek. Az OKF felhívta a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, ne induljon útnak, ha mégis, akkor viszont csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel.

Az OKF az autósoktól azt kéri, hogy közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik