Belföld

Napelemek az SZTE épületein

Több mint 2700 napelem került a SZTE épületeire. Az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően az intézmény évi tíz gigawattórás villamosenergia-igényének hét százalékát állítják elő megújuló forrásból.

A 880 millió forintból, teljes egészében uniós támogatással megvalósult fejlesztés során 24 helyszínre összességében 0,66 megawatt kapacitású napelem került. A napelemek telepítésének helyszíneit, oktatási épületek mellett kollégiumokat, laborokat, úgy választották ki, hogy a megtermelt energiát – amely éves szinten 326 átlagos lakás igényeit fedezné – helyben fel tudják használni – mondta a beruházást bemutató sajtótájékoztatón a szakember.

Rovó István elmondta, hogy az SZTE évente mintegy 3 milliárd forintot fordít energiabeszerzésre, ennek harmadát elektromos áramra. Az egyetemi épületek energetikai korszerűsítése folyamatosan zajlik, az egyre bővülő műszerpark és a nyári hőségek miatt szükséges klimatizálás egyre nagyobb villamosenergia-igényt eredményez.

A felsőoktatási intézmények fenntartható működését vizsgáló nemzetközi felmérésekben rendre Közép-Európa legzöldebb egyetemének választott SZTE folyamatosan keresi a környezetbarát fejlesztéseket lehetővé tevő pályázati forrásokat, így a tervek között szerepel többek között geotermikus fűtésrendszer vagy a szennyvíz “hulladékhőjét” hasznosító hőszivattyús megoldások kialakítása – közölte a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik