Belföld

Így látják az Audi jövőjét a vezérek! Sok fotó

Több motor, de kevesebb autó gördült le a szalagról Győrben. Exkluzív fotóriport Németországból!

Történetének legmagasabb, 5,4 milliárd eurós operatív eredményét érte el tavaly az Audi-konszern, amely ezzel a 8-10 százalékos stratégiai célt meghaladó, 11 százalékos rátát mondhat magáénak – mondta az Audi AG igazgatóságának elnöke a társaság éves eredménybejelentő sajtótájékoztatóján kedden.

Rupert Stadler, az ingolstadti cégközpontban bejelentette: a társaság forgalma 48,8 milliárd euróra ugrott, ami 10,6 százalékos emelkedés az előző esztendeihez képest. Míg 2011-ben 1,3 milliónál valamivel több autót gyártottak, addig tavaly ez a szám 12,8 százalékkal bővült, megközelítette az 1,455 milliót. Motorból 1,92 milliót gyártottak, 1,7 százalékkal többet az előző évinél.

A társaság adózás előtti eredménye 5,96 milliárd, adózás utáni eredménye pedig 4,35 milliárd euró volt, az előbbi 1,4, az utóbbi két százalékkal marad el az előző év adatától. Audiból az előző évinél 11,7 százalékkal többet, 1,455 milliót szállítottak ki tavaly, míg a szintén a cégcsoporthoz tartozó Lamborghini 2083-as darabszáma kereken 30 százalékos emelkedést jelez.
A cégcsoport legnagyobb piaca, Kína tavaly közel 406 ezer autót vett fel, ami 29,6 százalékos emelkedés, a második Németország, 263 ezer autóval és 3,6 százalékos növekedéssel, míg a harmadik helyezett az Egyesült Államok, ahol 139 ezer autó fogyott; ez 18,5 százalékkal több, mint a 2011-es adat. A társaság tíz legnagyobb piaca közül háromban esett a forgalom; az 50 ezres olasz- , a 36 ezres spanyolországi és a 32 ezres belgiumi eladás 17, 11,7, illetve 5,9 százalékos visszaesést mutatott.

Rupert Stadler megemlítette, márkáik az átlagosnál jobban vészelték át ezekben az államokban a válságot, de megjegyezte: tavaly Olaszország az 1979-es, Spanyolország az 1986-os autóeladás-eredményt produkálta. A legnagyobb növekedési arányt Oroszország hozta; az itt értékesített 33 és fél ezres darabszám 44,1 százalékos emelkedést jelez.

Rupert Stadler emlékeztetett: az Audi egy évtized alatt megduplázta termelését, Európában pedig – ahol a piac mérete ez idő alatt stagnált – harmadával több autót ad el. Egyben hangsúlyozta, az Audi folyamatos beruházásokkal és fejlesztésekkel tavaly is nagy lépéseket tett annak érdekében, hogy átlépje az évi kétmillió darabos értékesítési határt.

Az új Audi A3-ast említette az idei év legfőbb céges újdonságaként Rupert Stadler. Ez a modell a társaság növekedésének motorja, mióta kilencvenes évek közepén  megjelent. A tavaly nyáron felvásárolt Ducati motorgyártóról Rupert Stadler elmondta: ez a cég 44 ezer gépet adott el 2012-ben, ami kiszállítási rekord. Hozzátette: ezzel öt évtized múltán visszatérnek a kétkerekűek az egykor a DKW és az NSU márkákkal sikeres Audi portfoliójába.

Rupert Stadler közölte: a következő három esztendőben, történetében a legnagyobb összeget, összesen 11 milliárd eurót költ fejlesztésekre a társaság. Ebből 5,3 milliárdot arra fordítanak, hogy Németországban bővítsék és erősítsék jelenlétüket; itt 2013-ban 1500 munkatársat és 700 tanulót szerződtetnek.

Emlékeztetett: májusban rakják le az Audi mexikói gyárának alapkövét. A 2016-ban induló, 3800 embert foglalkoztató létesítmény – amelynek első leendő dolgozóit már az idén felveszik – lesz az első olyan Audi-gyár, amely Európán kívülről látja el az egész világpiacot egy modellel, a Q5-tel. Hamarosan megnyílik második kínai gyáruk is, Pekingben pedig a társaság legnagyobb képzési központja.

Elmondta: minden jel arra mutat, hogy a tervezett 2015-ös időpont előtt lépi át éves jármű-kiszállításuk a másfél milliót, a cég 2020-ra már kétmillió autó gyártását tervezi.

Csökkent az Audi Hungária árbevétele

A tavalyelőtti 5,598 milliárdról 5,282 milliárd euróra csökkent 2012-ben az Audi Hungaria Motor Kft. árbevétele – jelentette be Thomas Faustmann, a társaság ügyvezetésének elnöke a Volkswagen-csoporthoz tartozó társaság keddi ingolstadti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az 5,6 százalékos csökkenés oka, hogy a motorgyártási rekord mellett kevesebb, 33 és fél ezer autó készült tavaly Győrben, mint egy évvel korábban.

Ennek okát a cég vezetője abban látta, hogy az itt gyártott típusok, a TT és az A3 Cabrio “igazi európai autó”, márpedig, mint ezt az Audi AG kevéssel korábban bemutatott konszernszintű számai is jelzik, ez a piac nem tartozik a fejlődés motorjai közé.
Megjegyezte: a tavaly Győrben készült 1,916 millió motort a konszern 28 gyárában szerelték be járművekbe. A motorok 53 százaléka került Audikba, 6,2 százalékuk pedig Kínába.

Axel Schifferer pénzügyekért felelős ügyvezető arról beszélt, hogy a motorgyártás tavaly az árbevétel háromnegyedét, míg a járműgyártás 14 százalékát adta. Hozzátette: az Audi Hungaria Motor Kft. tavaly az előző évi 685 millió után, 1,038 milliárd eurót fordított beruházásra, fejlesztésre, ennek jelentős hányadát az idén nyáron avatandó új győri üzemre. Elmondta: a gyárbővítés építési munkálatainál háromnegyedes, a berendezések terén 12 százalék körüli a magyar beszállítók aránya, utóbbiak külföldi, jellemzően német cégek alvállalkozóiként kaptak megbízást.

Kérdésre válaszolva Axel Schifferer jelezte, 334 millió euró a magyarországi leányvállalat 2012-re kimutatott adózás utáni eredménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik