Belföld

Béka- és gyíkmentő akció indul

Védőhálókat állítottak fel a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület önkéntesei három Komárom-Esztergom megyei településen a forgalmas útvonalak mentén, hogy megakadályozzák a kétéltűek úttestre kerülését.

Bolla Adrienn, az egyesület sajtófőnöke elmondta, hogy a Tatán, Tardoson és Tarjában felállított hálókból egy hónapon át naponta kétszer szedik össze a békákat és gyíkokat, majd az úttest másik oldalán szabadon engedik őket.

Magyarországon valamennyi kétéltű védett állat, azonban a petézőhelyeikre vezető útvonalakat kivétel nélkül forgalmas autóutak keresztezik, ami az állatok ezreinek pusztulását okozza.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen szervezett akcióban az egyesület közel ötven önkéntese dolgozik, Tardoson és Tarjánban az általános iskola diákjai is segítik a munkát.

Az egyesület 2009 óta szervez békamentési akciót a megyében, 2012-ben több mint 6 ezer kétéltűt mentettek meg. A hálókban a békákon kívül találtak már zöld, fürge és lábatlan gyíkot, kockás siklót, vízi siklót és gőtéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik