Belföld

Az ellátási láncokat monitorozó szoftvert mutattak be Szegeden

Az ellátási láncokat vizsgálja öt különböző területen, informatikai megoldások segítségével az SCM 2009 Ellátási Lánc Monitorozó Kft. új szoftverfejlesztése.

Gyenizse Pál, az SCM 2009 Ellátási Lánc Monitorozó Kftkft.-t létrehozó tulajdonos cégeket tömörítő Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter Operatív Testületének elnöke az MTI-nek elmondta: a projekt 540 millió forintból valósult meg, 50 százalékos uniós támogatással és 50 százalékos önerővel.

A szakember kifejtette: a projekt során speciális informatikai eszközöket fejlesztettek ki olyan célterületekre, ahol a beszállítói lánc kiemelt fontosságú. Az egyik ilyen terület az élelmiszeripari cikkek kereskedelme, ahol különösen fontos, hogy honnan származik az alapanyag, és hogy milyen folyamatok során kerül az étel az asztalokra. A szoftver segítségével nyomon követhetők az állattenyésztés körülményei, és az, hogy a vágóhídon át, hogyan került a termék a boltba.

A szoftver lehetőséget ad a minőség-ellenőrzésre az üvegházi növények termelésében, az állattartásban, az idegenforgalmi szolgáltatások kereskedelmében, és kidolgoztak egy megoldást az általános termékkövetésre is. Ezeket a rendszereket egy elemzőfelület is segíti, amellyel következtetéseket tudnak levonni a felhasználók a minőség javítása érdekében.

A szoftverek azoknak a termékfeldolgozó cégeknek nyújtanak segítséget, amelyek különböző beszállítókkal dolgoznak.    A szoftverre már belföldi és külföldi érdeklődés is van. A 33 hónapos projekt során közel 200 millió forintos belföldi, és csaknem 50 millió forintos exportértékesítést vállaltak.

Az SCM 2009 Ellátási Lánc Monitorozó Kft.-t, a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 5 tagja – az AENsys Informatikai Kft., az Akribis Soft Kft., a Polygon Informatikai Kft., az R&R Software Zrt. és az Új Calculus Bt. – 2009-ben alapította közös fejlesztési ötleteik megvalósítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik