Belföld

Tiltakozó küldemény a szegedi Fidesznek

Sárga csillag, „cigány vagyok” felirat, holokauszt könyvküldemény - Bayer Zsolt '48-as szegedi vezérszónoki szereplése miatt tiltakozik a Fidesznél a Demokratikus Koalíció.

Szerda délelőtt a Klauzál téren újszegedi ovisok ünnepelték Kossuth szobra előtt az 1848-as március 15-ei forradalmat, miközben pár méterrel odébb, a szegedi Fidesz-székház előtt a Demokratikus Koalíció (DK) megyei szervezetének két vezetője épp  „a nemzeti ünnep történelmi tudatlanságból elkövetett meggyalázásáról” beszélt. Orosz Gábor ügyvezető alelnök nyakában „cigány vagyok” feliratú tábla lógott, míg Csóti Zsombor választókerületi alelnök zakóján sárga csillag rikított. Mindkettőjük kezében pedig a holokausztról szóló könyvek voltak.

„Szegednek népe, nemzetem büszkesége” kezdte a híres ’48-as, Klauzál téri Kossuth-beszéd idézetével Orosz Gábor, majd így folytatta: „ Kossuth nem lenne büszke a szegedi jobboldalra”, amely a városba hívta csütörtök délutánra vezérszónoknak a roma- és zsidóellenes kiszólású írásai miatt közfelháborodást kiváltó Bayer Zsolt publicistát, akit ezért a helyi politikus „ordas eszmék” terjesztőjének nevezett.

„Az 1848-as forradalom hősei, Kossuth, Táncsics, Jókai, Petőfi, a szabadságharc pontjait kinyomtató Landerer, a zömükben magyarul is alig tudó, mégis a magyar nemzetért vérüket ontó aradi vértanúk forognak a sírjukban” Bayer Zsolt meghívása miatt – vélte Orosz Gábor. A politikus úgy fogalmazott: „Úgy látjuk, hogy a miniszterelnök után a szegedi Fidesz is beállt a sorba, Szeged polgárainak nyakára hívja azt a Bayer Zsoltot, aki mit sem tanult 1948 vagy a holokauszt mártírjainak a hazáért hozott áldozatából, és végtelenül sajnáljuk, hogy a szegedi Fidesz ismét nem a város érdekeit nézi, hanem újfent Orbán Viktor hű kiszolgálója akar lenni.”

A Demokratikus Koalíció helyi szervezete szerint egy olyan emberrel, mint Bayer Zsolt Szeged – amely sokszínűségéről és nyitottságáról híres város – „jóérzésű polgárainak nincs dolga.” Ezért a DK két helyi vezetője Raul Wallenberg emlékév lévén zsidó és roma holokauszt túlélők megemlékező könyveit akarta  „okulásul” átadni a szegedi Fidesz frakció vezetőjének azzal az üzenettel, hogy továbbítsák azokat és a fentebb írt üzenetüket Bayer Zsoltnak, akit hasonlóan a gárdistákhoz – akiket nem kívánatos személyeknek nyilvánított egyetértően korábban a szegedi közgyűlés – szintén „nemkívánatos” embernek nevezett Orosz Gábor.

Miután a Fidesz-székház zárva volt, a két aktivista a szegedi képviselőházba ment, ahol az ügyintézőnek adták végül át a küldeményüket. Azzal a kéréssel, hogy továbbítsa azt Bohács Zsolt fideszes frakcióvezetőnek, ő pedig Bayer Zsoltnak.

A DK érkezésekor épp az irodaházban volt a jobboldali honatyák egyik tagja, Kalmár Ferenc képviselő, aki kezet fogott és üdvözölte a DK-sokat, a küldeményt azonban nem vette át. A Szeged24 kérdésére  Kalmár Ferenc azt mondta: semmit sem tud Bayer Zsolt meghívásának hátteréről, de az iránta érzett ellenszenvekről van ismerete. Ugyanakkor a képviselő úgy vélte: „Előbb meg kell hallgatni a publicistát, hogy mit mond majd csütörtökön.”

A Szeged 24 – részletesen tudósít majd a különböző ünnepi megemlékezésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik