Belföld

Ricsike újból elkergette a halált

Életmentő műtéten esett át a jászberényi kisfiú, aki 3 éve kapott új tüdőt édesanyjától – tudta meg a Hír24.

Farkas Ricsike másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, aztán sorra jöttek a bajok. Öröklött immunbetegsége miatt műtötték máj- és tüdőtályoggal, 3 évesen csontvelő-átültetésen esett át, 6 évesen pedig tüdő-transzplantációra volt szüksége. Élő donort kerestek, apja és anyja is azonnal adta volna a szükséges szervet, hosszas vizsgálatok után derült ki, hogy az anya lehet alkalmas a műtétre.

Az első élő donoros tüdőátültetést Los Angelesben végezték, azóta a világon több, mint 250 ilyen műtétet hajtottak végre. Magyarországon még nincs erre lehetőség, ezért Ricsikét is Bécsben operálták. Ott is ő volt az első ilyen magyar beteg.  És ő a világon a második, aki csontvelőt és tüdőt is az édesanyjától kapott. Az első egy svéd kislány volt, 12 éve volt a műtét és jól van.


Fotó: Meglepetés / Kleb Attila

Levetette béklyóit

A transzplantáció előtt a kisfiú éjjel-nappal lélegeztető palackjához láncolva élt. Szülei erőn felül teljesítve próbálták a lehető legjobbá tenni gyermekéveit egy 27 négyzetméteres szoba-konyhás lakásban. Az eredmény egy mosolygós, okos kisfiú. Aprócska szobájuk mindig tele volt játékokkal, könyvekkel, azok próbálták pótolni a Ricsinek egyre inkább hiányzó társaságot. A nagy műtét előtt a Meglepetés magazin riportjában a hatéves kisfiú azt mondta, azért szeretne már meggyógyulni, mert „nagyon szeretne kisbarátokat”. Ez az álma valamelyest teljesült is a transzplantáció után, mivel többször mehetett a szabadba, futkározott, rokon gyerekekkel és talált kutyusukkkal nagyokat focizott. Az iskolát is elkezdte, de csak magántanárral és félbe is hagyta a mostani vizsgálatok miatt.

Pár hete látogatott el ismét hozzájuk a Meglepetés. Kiderült, hogy az immár 10 éves kisfiú tüdeje ugyan tökéletesen működik, Ricsinek új álma van, az hogy nagyra nőjön. A műtét óta ugyanis egy dekát sem hízott, még mindig csak 13 kiló.

Ausztriába utaztak, hogy ott megoldást találjanak a táplálékfelszívódási problémáira. 3-4 napos utat terveztek és egy rövid rutinműtétet. Erre készítették fel a szülők is a beteg kisfiút. Csakhogy a gyomorszonda felszakította Ricsi vastagbeleit, emiatt 4 és fél órán át küzdöttek az életéért. Két hetet töltött a bécsi kórházban, ebből 4 napot intenzív osztályon. Ez lelkileg is megviselte őt, mert úgy élte meg, szülei becsapták őt, nem ezt ígérték.

A majd’ 9 év megpróbáltatásaiba belefáradt szülők pár hete még azt remélték, Ausztriából úgy jönnek haza, hogy Ricsike gyarapodása megindul és evégre gyre inkább olyan életet élhet, mint vele egykorú társai.

Ez a fordulat azonban újabb nehézségek elé állította a családot. A lelki megterhelés mellett anyagi gondokkal is meg kell küzdeniük. Az apa szerény fizetéséből kell fizetni a nem várt utazásokat, vizsgálatokat és még egy speciális matracra és szemüvegre is szüksége lenne a kisfiúnak.

Egymásban tartják a lelket

Ricsi egyébként a körülményekhez képest jól van, szülei felkészítették az új helyzetre és együtt reménykednek, hogy csak átmenetileg nyitották meg a hasfalát, sikerül majd meggyógyítani őt. Sokszor a kisfiú tartja a lelket a szülőkben. A transzplantáció után például azt mondta: “Azért voltam erős, hogy ne sírjatok!”

Az édesanyától azt is megtudtuk, hogy az osztrák orvosok nem hibáztak. Egyszerűen papírvékonyak a kisfiú belei, ez a szakadás akár játék közben is megtörténhetett volna és az végzetes lehetett volna.

A kisfiú és a család műtét előtti készülődéséről a legfrisebb Meglepetés magazinban olvashat.

Két éve a Blikk tévének nyilatkozott a család.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik