Belföld

Komoly fennakadást okozhat a hétvégi hófúvás

Igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni.

Csütörtökön a nyugat-dunántúli megyékben a várható havazás mellett viharos, orkán erejű széllökésekre lehet számítani a meteorológiai előrejelzések szerint, ezért ezekben a térségekben több helyen is hóátfúvások nehezíthetik majd a közlekedést. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd az esetleges hóakadályokat, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, amennyiben a hófúvásokban érintett területeken autóznának, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

Az előrejelzések alapján a nagyobb mennyiségű friss havat orkán erejű széllökések kísérik majd, főleg az ország nyugati megyéiben várhatóak hóátfúvásos szakaszok. A folyamatos és nagy erejű széllökések miatt várhatóan a hófogó rácsok is hamarabb megtelnek, így később csak mérsékelni tudják a hófúvások nyomait. A hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a közútkezelő gépei hiába takarítják le folyamatosan a havat az utakról, a szél gyorsan visszahordja azt a burkolatra. Igazán eredményesen így csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és 78 üzemmérnökségének dolgozói 12 órás váltásban fognak dolgozni a következő napokban is. A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a közúthálózat ütőerének számító főutakon és a forgalmasabb mellékutakon, de természetesen az alsóbbrendű utakon is elvégzi majd a társaság a szükséges feladatokat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem csak a saját gépeit veti majd be a hóeltakarítási munkálatok során, hanem a bérelhető munkagépeket is az utakra rendeli, ezen kívül, ha szükséges, akkor országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a gépparkján belül – írja közelményében a Magyar Közút.

Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvások miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu oldalon.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.