Belföld

“Fideszes offshore-lovag” miatt tesz feljelentést a Jobbik

Jobbik zászlók (Jobbik, Zászló, Szélsőjobb)
Jobbik zászlók (Jobbik, Zászló, Szélsőjobb)

Egy fideszes önkormányzati képviselő által elnyert uniós pályázat törvénytelenségei kapcsán tesz feljelentést a Jobbik - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Ismertette: Iszak László balmazújvárosi fideszes képviselő 2011-ben lett tulajdonosa az Európa Humán-Rent Szolgáltató Kft.-nek, amely 2011 decemberében 100 millió forint támogatást nyert egy uniós pályázaton a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől telephelyfejlesztésre. Szilágyi György hangsúlyozta: a céget 2012 áprilisában Iszak László eladta egy Seychelles-szigeteken bejegyzett cégnek, a nyertes cég telephelyén pedig a mai napig semmi nyoma az Európa Humán-Rent Szolgáltató Kft.-nek, sem pedig a 100 millió forintos fejlesztésnek.

A jobbikos politikus elmondta: 2013 februárjában kérték le az NFÜ nyilvános honlapjáról a pályázati adatokat, majd felfigyeltek az “offshore-gyanús” üzletre. Két héttel később újra megpróbáltak részletesebb adatokat lekérni a nyertes pályázatról. Ekkor azonban az Európa Humán-Rent Szolgáltató Kft. már nem szerepelt az NFÜ honlapján, holott a törvény szerint ha egyszer közzéteszik egy nyertes cég adatait, akkor azt öt éven keresztül akkor sem lehet visszavonni, ha a támogatást vissza is vonják.

A Jobbik ezért visszaélés közérdekű adatokkal bűncselekmény miatt feljelentést tesz szerdán a Fővárosi Főügyészségen. Emellett felszólítják Orbán Viktor kormányfőt, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is lépjen fel az “offshore-lovagokkal” szemben, Iszak Lászlót pedig arra, hogy mondjon le mandátumáról.

A Jobbik azt szeretné tudni az NFÜ-től, hogy hány hasonló vállalkozás “tűnt el törvénytelenül” az ügynökség rendszeréből.

A Jobbik folyamatosan ellenőrzi a nyilvános pályázatokat és tapasztalatuk szerint a támogatások körülbelül 10 százaléka ellenőrizhetetlen hátterű, “offshore-paradicsomokba” bejegyzett vállalkozásokhoz kerül – mondta Szilágyi György.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik