Belföld

Élő nyulat ne!

Az ünnepekre történő - nem körültekintő - élőállat vásárlás sok esetben állatkínzásba torkollik, a gyorsan mellőzött állatokat sokan egyszerűen utcára dobálják, ez pedig büntetendő.

Már javában tombol a húsvéti vásárlási láz. Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élő állatok kavalkádjával szembesülnek az ajándék után kutató emberek. Törpenyúl, kölyöknyúl, felnőttnyúl, foltosnyúl, házinyúl és még további nyuszi fajtákkal várják a kereskedők a vásárlókat. A nyuszi mellett hörcsög, tengerimalac, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is megvásárolható ajándékba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre történő – nem körültekintő – élőállat vásárlás a végén sok esetben állatkínzásba torkollik, hiszen a gyorsan mellőzött állatokat sokan egyszerűen utcára dobálják…

A megunt kiskedvenc utcára dobása börtönnel büntethető állatkínzás
Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami Húsvét napján meglepett örömben rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválthat.
A szülők cselekednek: míg a gyermekek az óvodában, iskolában töltik a hétköznapot, ők sok esetben hulladékkonténerbe dobják vagy egyszerűen szélnek eresztik a “feleslegessé vált” élő húsvéti ajándékokat. A “humánus” céllal vadasparkba leadott húsvéti nyuszik egy része vadállatok elemózsiájaként is végezheti.

Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy élőlényekkel sanyarú módon legyünk kénytelenek bánni?
Ünnepek előtti hónapokban növekszik a nyúltermelés. Szórólapok, hirdetések buzdítanak nyuszik-és kiscsibék vásárlására. Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövő húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezettudatos (állatra nézve felelős) állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire. Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedő. A lehetőségek közepette NE hagyjuk magunkat élő állat vásárlására csábítani! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor NE vásároljunk ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Hiszen az esetek többségében az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után.

Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot. Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. Minden háziállatért az ember (az állat közvetlen megvásárolója, az állat gazdája) tartozik felelősséggel. Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás!

Nyuszimentő Akció
Az Orpheus szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni bajban lévő füleseknek. Húsvét után egy hónapig díjmentesen átveszi az Orpheus Állatvédő Egyesület a megunt nyuszikat. A +36-20-360-98-46-os számon lehet egyeztetni az akciót illetően. Ha már egy nyuszi megmenthető az akció révén, már megérte…

Mit ajándékozzunk Húsvétra?
Élő állat helyett van alternatíva: csoki díszeket, plüss figurákat – játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik