Belföld

Egy éve fertőz a járvány Budapesten

Hepatitis (Hepatitis, oltás)
Hepatitis (Hepatitis, oltás)

A korábbi évekhez képest csaknem kilencszer több hepatitis A vírussal fertőzött beteget regisztráltak tavaly március óta a fővárosban - írta az Országos Epidemiológiai Központra (OEK) hivatkozva a Világgazdaság.

Az OEK hepatitis A-járványról ír, amelyben 2012 végéig 182-en betegedtek meg. Ez a háromszorosa az országos átlagnak, és a betegek száma az idén januárban sem csökkent, elérte az ötvenet.

Tavaly a megbetegedések csaknem fele a belvárosi kerületekben fordult elő, az érintettek nagyobb része férfi. A járvány több közösséget, hajléktalanszállót, gyermekotthont érintett.

Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

A fertőző májgyulladás kórokozója a Hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek – „tenger gyümölcsei”- is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el.

A védőoltással megelőzhető betegségek közül, a fertőző májgyulladás a leggyakoribb.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt, hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik