Belföld

A főbíróra nem tartozik az Orbán-támadás?

Handó Tünde (Handó Tünde)
Handó Tünde (Handó Tünde)

Handó Tünde szerint nem tartozik rá, hogy a kormányfő példátlan módon megtámadta a független magyar bíróságot.

Hétfőn a parlamentben Orbán Viktor botrányosnak nevezte a független magyar bíróság egy döntését. Konkrétan azt kifogásolta, hogy a Fővárosi Törvényszék a gáztársaságok energiaár-csökkentéssel kapcsolatos beadványában első fokon a gáztársaságoknak adott igazat.

Kedden az Országos Bírósági Hivatal elnökét, Handó Tündét kértük, hogy reagáljon a kormányfő szavaira. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte ezzel a kirohanással Orbán Viktor nem kérdőjelezte-e meg a magyar bíróság függetlenségét, illetve arra, hogy volt-e már arra precedens, hogy egy állami vezető ilyen durván támadja a bíróságot?

A főbíró asszony a sajtóosztályán keresztül „válaszolt” – meglehetősen szűkszavúan – a kérdéseinkre: „Az Energia Hivatal ügyében hozott bírósági határozat tárgyában a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya tud felvilágosítással szolgálni.”


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Elküldtük kérdéseinket Darák Péternek, a Kúria elnökének is, aki tavaly júliusban leszögezte, hogy „az igazságszolgáltatás függetlensége elsősorban a befolyásmentes ítélkezés és a pártatlan, lelkiismeretes bírói munka biztosítását jelenti”. Az elnök szerdán délben adott ki ezzel kapcsolatban közleményt, amelyben hangsúlyozza, hogy az Alaptörvény szuerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak. Megjegyzi, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítélet ellen fellebbezésnek van helye, a jogorvoslat bejelentésére nyitva álló határidő még nem telt el. A bíróság ítéletének megalapozottságáról, jogszerűségéről az esetleges jogorvoslatok alapján a felsőbb bíróság dönthet. A felülvizsgálati kérelem elbírálására a Kúria jogosult. Hozzáteszi: a Kúria tiszteletben tartja az alsóbb fokú bíróságok döntéseit és tartózkodik attól, hogy azokról a jogorvoslati eljárás keretein kívül véleményt nyilvánítson.

“A bíróságok iránti közbizalom csak akkor őrizhető meg, ha a bíróságok munkájával kapcsolatos véleménynyilvánítás tárgyilagos, szakszerű, és a tények pontos ismeretén nyugszik. Az eljárási kereteken kívüli reagálások, vélemények az ítélkezést nem befolyásolják” – zárul a közlemény.

Kíváncsiságunkkal nem vagyunk egyedül. Szerdán az MSZP nevében Bárándy Gerely írt nyílt levelet Handó Tündének a tárgykörben. Azt írja többek között, hogy a miniszterelnök kijelentése nem csupán kritika volt, hanem burkolt fenyegetés is az eljáró bíráknak és mindazon kollégáinak, akik a jövőben nem akarnak parírozni a kormánynak.

„Úgy vélem, ha azt szeretnénk, hogy a bírók félelem nélkül dönthessenek, az OBH elnöke, annak ellenére, hogy baráti kapcsolat fűzi Orbán Viktorhoz, ki kell, hogy álljon a miniszterelnöki nyomásgyakorlással szemben. Kérdezném tehát Elnök Asszonyt, nem tartja-e szükségesnek, hogy visszautasítsa a miniszterelnök szavait, aki az Ön által igazgatott hatalmi ág függetlenségét és félelemtől mentes működését veszélyezteti kijelentésével?” – kérdezi a szocialista képviselő.

Nyilván erre a kérdésre sem válasz az, hogy az ügyben forduljon a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik