Belföld

Több lesz a kilakoltatás

Nem devizahitelesekhez mennek tömegesen a végrehajtók.

Lejárt a kilakoltatási moratórium lassan két hete, hamarosan indulnak a végrehajtók.

A tavalyi 250 kilakoltatásnál körülbelül 10 százalékkal többre lehet számítani – mondta el a Metropolnak a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elnökségi titkára.  Schmidt Zoltán szerint tavaly 30 ezer ingatlanárverés volt kitűzve, ebből végül háromezret tartottak meg. A többi esetben vagy az adós kifizette a tartozást, vagy valamilyen más megoldásban, például részletfizetésben meg tudott állapodni a végrehajtást kérővel.

A 3000 árverésre bocsátott ingatlannak is csak körülbelül a fele volt lakóépület, ezek háromnegyedében pedig az adós vagy nem várta meg a kilakoltatást, vagy megegyezett a tulajdonossal, hogy tovább bérli tőle az ingatlant. Így pedig a kilakoltatás is elmaradt.

A végrehajtási ügyek döntő többsége közüzemi tartozás, be nem fizetett bírság, magánhitel vagy számlatartozás miatt indult, a devizahitelesek aránya 15-20 százalék.

A bajba jutott adósoknak érdemes együttműködni a végrehajtóval, a legtöbb esetben elkerülhető az utcára kerülés. Lehet kérni részletfizetést, halasztást vagy épp önkormányzati lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik