Belföld

Összeboronálnák az ellenzéket

kokárda (kokárda, )
kokárda (kokárda, )

Harminc közéleti személyiség azt sürgeti, hogy a demokratikus ellenzéki pártok vezetői álljanak egy színpadra március 15-én

A felhívást Radnóti Sándor esztéta juttatta el kedden az MTI-hez. Aláírta többek közt Bitó László közíró, Bócz Endre jogász, volt fővárosi főügyész, Csepeli György szociológus, korábbi informatikai államtitkár, Erős Ferenc pszichológus, Heller Ágnes filozófus, Ormos Mária történész, Parti Nagy Lajos író, Vásárhelyi Mária szociológus, Vértes András közgazdász és Závada Pál író.

Arra szólítják fel az ellenzék vezetőit, tegyenek meg mindent, hogy a nemzeti ünnep a demokratikus ellenzék közös, „erőt, bátorságot és büszkeséget sugárzó eseménye legyen”. „Egy színpadra várjuk a demokratikus ellenzék pártjainak vezetőit, közös jelenlétet, világos mondatokat, egyértelmű, fenntartások nélküli elkötelezettséget akarunk látni” – írták.

Ne azt keressék, ami elválasztja őket

A harminc értelmiségi szerint a Fidesz-kormány lerombolta a demokratikus berendezkedést, önkényuralmat épített ki, tönkre tette az oktatást, az egészségügyet, erőszakosan beavatkozik a polgárok mindennapi életébe, rájuk kényszerítve saját fundamentalista felfogását családról, nemzetről, identitásról, miközben a társadalom jelentős része a dilettáns gazdaság- és foglalkoztatáspolitika miatt elszegényedett. Ebben a helyzetben az ellenzék erkölcsi és politikai kötelessége az összefogás, az együttműködés, „az Orbán-rezsim” demokratikus eszközökkel történő megdöntése – olvasható a felhívásban, amely szerint az ellenzéki erőknek nem azt kell keresniük, ami elválasztja őket, hanem arról kell meggyőzniük a választópolgárokat, hogy képesek megfelelő alternatívát kínálva leváltani a jelenlegi kormányt.

A tervek szerint az MSZP, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért párt, valamint a Demokratikus Koalíció külön-külön ünnepel március 15-én, majd később részt vesznek az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) rendezvényén. A Milla a Ferenciek tere felújítása miatt új helyszínen, a Kálvin téren, a Magyar Nemzeti Múzeum közelében tartja meg tüntetését. Közlésük szerint a rendezvényen politikusok nem beszélnek majd, mások mellett felszólal Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik