Belföld

Kulturális programsorozat indul Szeged és Szabadka között

24.hu
24.hu

2013. 03. 12. 16:30

Szakmai tapasztalatokkal szolgáló kulturális rendezvényeket, eseményeket kapcsol össze a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című, hamarosan induló projekt.

A programsorozaton több száz fiatal fog ellátogatni a két városba. Célunk, hogy a rendezvények minél több embert megmozgassanak és eljuttassanak a másik településre a kultúra megismerésére, hiszen ezeket a korábban meglevő kapcsolatokat az utóbbi évtizedek erősen megtépázták – mondta Mikola Gyöngyike szegedi projektpartner, a DEAK Zrt. szakmai koordinátora a sajtótájékoztatón. A szabadkai partner a városi könyvtár.

A projekt március végén a Kosztolányi-talány Vetélkedővel indul Szabadkán vajdasági és szegedi középiskolások részvételével. Májusban kétnyelvű irodalmi tanácskozást tartanak Danilo Kis munkásságáról Szabadkán, emellett buszos kirándulást tesznek a régió ma is működő és már bezárt kisállomásainak érintésével (Palics-Hajdújárás-Bácsszőlős-Horgos-Kamarás). A helyszíneken bemutatják az állomások építészeti értékeit, kiállításokat, performanszokat rendeznek.

Október közepén útjára indul a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál. Ezen szerb és magyar írók olvasnak fel műveikből, koncertek lesznek a szegedi és a szabadkai nagyállomásokon és a sínbusznak nevezett menetrend szerinti vasúti járaton, valamint színházi performanszokat tartanak a határállomásokon, Röszkén és Horgoson. Az eseményen a Symposion folyóirat tematikus számát is bemutatják. Jövő januárban a projektet a Kosztolányi-Csáth szimpózium zárja Palicson felolvasóesttel és kiállítással.

A programokat azért kapcsolták össze, hogy egymást erősítsék, és közösen népszerűsítsék a régió kulturális értékeit.

A célcsoport a középiskolás és egyetemista korosztály, de bárkit szívesen látnak, aki szeretne részt venni a programokon. A szervezők számításai szerint több száz résztvevőt mozgat a program a határ két oldalán egy éven keresztül.

Szeged és Szabadka testvérváros, és földrajzilag is nagyon közel van egymáshoz, lakóik mégis kevéssé ismerik egymás kulturális értékeit, kortárs művészeti törekvéseit. Ezt a megismerést szolgálja a projekt – tette hozzá Mikola Gyöngyike.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.