Belföld

Jávor szerint megtámadták a jogállamot

Javor-Benedek(210x140)(6).jpg (Jávor Benedek)
Javor-Benedek(210x140)(6).jpg (Jávor Benedek)

Elképesztő hatalommal rendelkező, elszámoltathatatlan szerv lesz az új energetikai hivatal – véli a politikus.

A független Jávor Benedek a jogállam elleni durva támadásnak tartja, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége létre akarja hozni a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt.

A Fidesz-frakció kérésére csütörtökön rendkívüli ülést tart a parlament. Az egyetlen napirendi pont a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló előterjesztés határozathozatala lesz. Rogán Antal frakcióvezető kezdeményezésüket indokolva azt mondta: szeretnék rendeletalkotási joggal felruházni az energiahivatalt, hogy megvédhesse a rezsicsökkentés ügyében hozott döntéseit.

Jávor Benedek szerint a hivatal egy olyan „kvázi” energetikai minisztérium lesz, amelynek a parlamenten kívül senki felé nem kell majd elszámolnia, de cserébe rendeletalkotási jogot kap. Az új hivatal elnökét és öt alelnökét pedig a miniszterelnök úgy nevezi ki hét évre, hogy onnan gyakorlatilag nem lehet majd leváltani őket. A politikus kifogásolta azt is, hogy a vezetőket nem kell pályáztatni, kinevezésükhöz pedig semmiféle szakmai kritériumot vagy összeférhetetlenségi szabályt nem fognak megállapítani. A hivatal elképesztő hatalmat kap majd, és Jávor szerint így egy, a későbbi kormányok által ellenőrizhetetlen és elszámoltathatatlan „energetikai árnyékkormányzás” jön létre.

Úgy tűnik, hogy a kormány készül a 2014-es „buktára” és a hivatal felállítása annak a törekvésnek a része, amelynek során a jelenlegi kabinet csak hozzá lojális pártdelegáltakkal tölti fel az intézményeket, hogy ezzel ellehetetlenítse a későbbi kormányok működését – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik