Belföld

Mi van, ha nem házasodik?

Változik az öröklés rendje, akár a korábbi házasságból született gyermek is rosszul járhat.

2014. március 15-én lép életbe a pár hete elfogadott új Polgári Jogi Törvénykönyv (Ptk.).

A Figyelő emlékeztet, hogyan évről-évre csökken a házasságok száma. A KSH adatai szerint 1980-ban 80 ezren kötötték össze az életüket hivatalosan, 1990-ben már csak 60 ezren, az elmúlt pár évben pedig csupán 35-36 ezren. Eközben pedig nőtt az élettársi kapcsolatban élők száma, a gyermekek 42 százaléka nem házasságban születik.

Íme a legfőbb változások, amelyek az együttélőket, házastársakat érinti jövő tavasztól:

Örökség

A jog a házasságban élőket tekinti özvegynek a férj vagy a feleség halála esetén. Az élettárs, bármeddig is élt az örökhagyóval, a törvény alapján nem örököl. Az eredeti javaslatban még az szerepelt, hogy legalább 10 éves kapcsolat után az élettársat holtig tartó használati jog illetné meg a közös lakásban. Ezt végül a kormánypártok módosították.  Az élettárs tehát nem törvényes örökös – az új Ptk. szerint -, csak végrendelettel lehet ráhagyni vagyont.

Változás még, hogy ha az örökhagyó végrendeletében nem a törvényes örökösöket nevezi meg kedvezményezettnek, akkor nekik a törvényes örökrész fele helyett csupán a harmad jut. Ez hátrányos lehet a korábbi házasságból, korábbi kapcsolatból született gyermekeknek.

Szülőként az élettársat is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a házastársakat. Vagyis az élettársi kapcsolatból született gyermekek is ugyanúgy örökölnek szüleik után, mint azok, akik házasságból születtek.

Nézzük példákkal:

Ha egy pár vesz egy közös lakást és szert tesznek egy autóra is. Mindkettőnek van tehát egy fél lakása, egyiküknek egy autója is, mert az azért elég ritka, hogy az autót felesben birtokolják.

Felesége/férje és gyermeke van.

Nincs végrendelete

Most

Egy év múlva

A gyerekei örökölnek mindent, a férje/felesége  pedig mindennek a hasznonélvetetét, vagyis ő használhat a továbbiakban mindent.

 

A gyerekek öröklik a lakást amin a férjének/feleségének haszonélvezete lesz

Az autót a gyerekek és a férje/felesége közösen öröklik, vagy csak a gyerekek öröklik, de a férjének/feleségének lesz rajta haszonélvezete

 

Van végrendelete

Most

Egy év múlva

Kötelesrész illeti meg a férjét/feleségét és a gyermekeit. A kötelesrész a törvényes örökség fele.

Kötelesrész illeti meg a férjét/feleségét és a gyermekeit. A kötelesrész a törvényes örökség harmada.

 

Bejegyzett élettársa és gyermeke v an.

Nincs végrendelete

Most

Egy év múlva

A gyerekei örökölnek mindent, bejegyzett élettársa  pedig mindennek a hasznonélvetetét, vagyis ő használhat a továbbiakban mindent.

 

A gyerekek öröklik a lakást és az autót is.

 

Van végrendelete

Most

Egy év múlva

Kötelesrész illeti meg a bejegyzett élettársát és a gyermekeit. A kötelesrész a törvényes örökség fele.

Kötelesrész illeti meg a gyermekeit. A kötelesrész a törvényes örökség harmada.

Egy év múlva tehát ha valakinek élettársa – akár bejegyzett élettársa – van, akkor ő ha magára marad, nem maradhat a közös lakásban, mert már nem lesz haszonélvezeti joga. Ha legalább félig az ő nevén van a lakás, akkor értékesítés után megkaphatja az összeg felét, igaz, ebből az esetek túlnyomó többségében nem lehet saját lakást vásárolni. Ha nem az ő nevén van, nem használhatja tovább a közös autót sem, ebből tulajdonrész sem illeti meg.

Hűtlenség

Ha valaki hűtlen lesz házastársához, pusztán emiatt a jog nem „bünteti”, a vagyon megosztásánál sem kerül hátrányosabb helyzetbe.

Eltartás

A házasságban élők a kapcsolat megszűnése után igényt tarthatnak tartásra, az új Ptk. szerint a jövőben az élettársak is, de csak akkor, ha a kapcsolatból gyermek származott és legalább egy évig tartott az együttélés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik