Belföld

Szerelem, futball és rock’n’roll a győri színházban

Szerelem, futball és rock'n'roll, avagy az Aranycsapat című musicala győri színházban,ahol forgattunk a szombati premierre készülő darab próbáján.

A musical története: Népstadion, 1954. az angol-magyar mérkőzés. Felejthetetlen emlék annak, aki láthatta, örök példa annak, akinek mesélték. A magyar futball dicső napjaként vonult be a sporttörténetbe.

A kifutó mellett három öregember üldögél. Pontosan ott, ahol 1954-ben a híres meccsen, amikor még fiatalok voltak, szerelmesek, és azt hitték, hogy még azon a nyáron világbajnokok leszünk. Azóta eltelt jó ötven év. A fiatalság, a szerelem elmúlt, a magyar foci reményei pedig elszálltak. A három barát rendületlenül hiszi, hogy a sok veszteségért az élet egyszer még kárpótolja őket. Az emlékek szárnyán visszarepülnek az időben, és újraélik kamaszkoruk legszebb pillanatait. Foci, szerelem és rock and roll zenés történelmi emlékezés a Made in Hungária alkotóitól.

A próbán interjút készítettünk Fenyő Miklóssal, Áts Gyula és Nagy Balázs színművészekkel:

FENYŐ MIKLÓS:

“Úgy gondolom, hogy aki beül a győri színházba, hogy megnézze az Aranycsapat című musicalt, az egy nagyon jól megírt, szívhez szóló és nagyon emberi előadást láthat.Ami az ősbemutatót illeti, ahhoz képest vannak ugyan apró változások a győri előadásban, de nekem meggyőződésem, hogy ezek előnyére válnak a darabnak. Természetesen az Aranycsapat Győrött is ugyanarról szól, mint máshol, csupán kisebb rendezői módosításokat eszközölt a Méhes Laci barátom, viszont a dalok nem változnak, hiszen nagyon jól megírt nótákról van szó, amelyek dramaturgiailag is kitűnően illeszkednek a cselekményhez.”

ÁTS GYULA, színművész:

“Én 73 éves múltam a napokban és 1954-ben kint voltam a magyar-angol meccsen, amikor ugye a britek egy hétre jöttek és 7:1-el mentek haza. A világbajnoki döntő közvetítését pedig a stadionban hallgattuk végig, amikor gyakorlatilag mi is tönkrementünk. Valahogy ez a mai napig olyan dolog, hogy nem hisszük el, hogy azt a mecset el lehetett veszíteni. Tényleg mi voltunk akkor a világon a legjobbak. Ötvenkét meccsből egyetlen egyet veszítettünk el, pont a vb-döntőt, szörnyű!”

NAGY BALÁZS, színművész:

“Aki engem ismer, az tudja rólam, hogy nagyon szeretem a magyar futballt és ugye ott volt az 1954-es berni világbajnoki döntő, az a bizonyos nagy meccs, ahol elvéreztünk és ami gyakorlatilag elindított egy folyamatot, ami végül az 56-os forradalomhoz vezetett. Láthatjuk, hogy a darab szereplői, az akkori fiatal srácok boldog és felhőtlen életét, ami a futballról és a lányokról szólt, hogy zavarta meg a politika és végül hogyan lehetetlenítették el őket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik