Belföld

Osztrák katonai dob a Móra-múzeum 48-as kiállításán

24.hu
24.hu

2013. 03. 11. 13:31

Egy a szőregi csatában zsákmányolt osztrák katonai dobot is bemutatnak a Móra-múzeum új 48-as kiállításán.

Új időszaki kiállítással tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra-múzeum: a „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című tárlaton látható az az osztrák katonai dob, melyet a szőregi csata zűrzavarában zsákmányoltak a magyar csapatok.

Az 1849. augusztus 5-én zajlott szőregi ütközetben a Dembinski által irányított erők súlyos vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári hadakkal szemben: 500 halott és sebesült, valamint 400 fogoly volt a csata mérlege.

A Móra-múzeum kiállításán idén is nagy szerephez jutnak a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek: ismét honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, haditérképek előtt készülhetnek az újabb ütközetre, majd a tábori szekéren fekvő sebesültek mentésében segédkezhetnek. A szekéren kívül egy élethű tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek, majd szalmazsákon fekve pihenhetik ki a csata fáradalmait.

A tárlaton a Móra-múzeum 48-as gyűjteményének értékes darabjait, különböző puskákat és pisztolyokat, karabélyokat, valamint eredeti egyenruhákat is bemutatnak.

A nemzeti ünnepen, március 15-én a Móra Ferenc Múzeum ingyen látogatható, az emeleti kupolacsarnokban pedig kézműveskedéssel várják a gyermekeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.