Belföld

Ombudsman: Túllépte hatáskörét az OEP

szabó máté (szabó máté)
szabó máté (szabó máté)

A biztos az anyák jogait védi az egészségpénztárral szemben.

Sérült a jogbiztonság és az anya, valamint az újszülött szociális biztonsághoz való joga azzal, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) anyákat törölt a nyilvántartásból, mondván a várandósság ideje alatt létesített munkaszerződést valójában nem a személyes munkavégzés, hanem a társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében kötötték.

Az ombudsmanhoz forduló egyik panaszos például a terhessége 37. hetében fejezte be főiskolai tanulmányait, azután pedig a gyermeke megszületéséig az édesapja cégénél helyezkedett el. Egy másik panaszos külföldön dolgozott, ott volt biztosított, majd hazatelepült és itthon létesített munkaviszonyt.  Időközben veszélyeztetett terhes lett, a munkaviszonyát felmondta, és egy Bt.-nél helyezkedett el, titkárnői munkakörben.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának tájékoztatása szerint az ilyen ellenőrzések fő motivációja az Egészségbiztosítási Alap védelme, mivel szükséges azok kiszűrése a rendszerből, akik a kötelező egészségbiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásait a biztosításban töltött rövid idejük alatt befizetett járulékukra hivatkozva kívánják igénybe venni.

Az ombudsman vizsgálata ugyanakkor megállapította, hogy sem a jogszabályok, sem a hatályos Ellenőrzési Szabályzat nem hatalmazza fel az OEP-et arra, hogy utólagosan semmissé nyilvánítsa a felek közös akaratából létrejött munkaviszonyt, ami után a munkáltatójuk a járulékokat is befizette.  Az ombudsman szerint az OEP az intézkedésével túllépte a hatáskörét, mert nem támaszthat a törvényi kritériumokon túlmutató feltételeket. Nem vizsgálhatja, nem is minősítheti a felek közös akaratából megkötött munkaszerződést, a személyes munkavégzést kizárólag azért, mert az érintett a terhessége időtartama alatt létesített új munkaviszonyt.

Az OEP mindehhez még a szociális biztonsághoz fűződő jogot sértve veszélybe sodorta az anya és az újszülött gyermek megélhetését is – következtetett az ombudsman.

Szabó Máté felkérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját az utólagos ellenőrzés gyakorlatának felülvizsgálatára. Más intézkedést a biztos nem javasolt, mert az OEP időközben orvosolta a panaszban foglalt sérelmeket.

A jelentés itt olvasható!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik