Belföld

Nincs joga az autópálya-ellenőrnek ellenőrizni?

autópály matrica (autópálya matrica, autópálya)
autópály matrica (autópálya matrica, autópálya)

Szakértők szerint alkotmányellenes rendelet hatalmazza fel az autópálya-ellenőrt, hogy autókat állítson meg - írta a Népszava.

A lap hétfői számában Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy alkotmányosan aggályosnak tekinthető az Állami Autópálya Kezelő Zrt. azon jogosítványa, hogy ellenőrei hivatalos hatósági személyek jelenléte nélkül állíthatják meg azokat a vezetőket, akik fennakadnak az ellenőrző rendszeren.

Felhívta a figyelmet: ha egy autó a városban tilosban parkol, a parkolóellenőrnek joga van kerékbilincset tenni a járműre, de csak hatósági igazolvánnyal rendelkező személy, például közterület-felügyelő jelenlétében. “Ezt a párhuzamot kellett volna alkalmazni az autópálya-ellenőrök esetében is” – mondta.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs osztályának képviselője a lapnak annyit mondott, hogy a jogosulatlan ellenőrzésre irányuló vádak alaptalanok, az ellenőrnek jogában áll megállítani a pihenőből kifelé tartó autót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik