Belföld

Nem bírják a bíróságok a sok szabálysértést

birosag(210x140)(11).jpg (bíróság)
birosag(210x140)(11).jpg (bíróság)

Törvénymódosításon dolgozik a Belügyminisztérium annak érdekében, hogy csökkentse a tavaly megváltoztatott szabálysértési törvény miatt megemelkedett bírósági ügyterhet - írta a Magyar Hírlap.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a minisztériumtól azt a választ kapták érdeklődésükre, hogy előkészületben van a törvénymódosítás, de tartalmáról még nem született végleges döntés.

A cikkben felidézik az Országos Bírósági Hivatal közleményét, amely szerint egyre nagyobb gondot okoz, hogy drasztikusan emelkedett azoknak a bíróságok hatáskörébe utalt szabálysértési ügyeknek a száma, amelyekben a meg nem fizetett pénzbírságot elzárásra változtatták. Míg 2011-ben országszerte átlagosan havonta három-négyezer ilyen eset volt, tavaly ez a szám már megközelítette a havi 23 ezret.

Az emelkedés hátterében a tavaly módosított szabálysértési törvény áll, amely jelentős mértékben bővítette a helyszíni bírságok körét. Mindez azzal járt, hogy több embert büntettek meg, közülük viszont sokan nem fizetnek határidőre – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik