Belföld

Március 15-én ismét havazhat Győrben

A jövő hét közepéig kora tavaszi, a hosszúhétvégén téli idő érkezik.

Kontinensünkön hozzávetőleg az 50. szélességi körtől északra szokatlanul nagy mennyiségű igen hideg levegő halmozódott fel. A hideg légtömeg déli peremén sokfelé havazik. Északabbra – ahol anticiklon épült ki, és többnyire derült az ég – éjszakánként nagy területen mérnek -15 fok alatti hőmérsékletet, sőt helyenként -30, -34 fok is előfordul, és napközben mindenütt fagy. A sarkvidéki eredetű, a kontinens fölött tovább hűlt légtömeg dél felé nyomulását néhány napig még feltartóztatja az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig húzódó alacsony nyomású légköri képződmény. Utóbbi területén változékony időjárás uralkodik, gyakran esik az eső, a hőmérséklet csúcsértéke általában 12 és 18 fok között alakul.

A Kárpát-medencében is folytatódik egyelőre az ilyenkor átlagosnál több fokkal enyhébb idő, de éjszakától szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért hétfőn kevesebb helyen valószínű csapadék.

Vasárnap általában erősen felhős vagy borult idő várható, inkább csak délen lehet átmenetileg szakadozottabb a felhőzet. Sokfelé kell esőre, záporra számítani. Éjszaka nyugaton, majd északon is felszakadozhat a felhőzet, és már csak a Dunától keletre valószínű – ott is egyre kevesebb helyen – csapadék. Hétfőn az ország északi felén hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatók, elszórtan fordul elő záporeső. Délen ugyanakkor túlnyomóan borult idő ígérkezik, és főleg a határ közelében valószínű eső, zápor. Éjszaka elsősorban a kevésbé felhős nyugati tájakon többfelé ködre kell számítani. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul, nyugaton ígérkezik az erősebbnek, délkeleten a gyengébbnek a lehűlés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható; lehűlésre szerdától kell számítani, péntekre pedig nedves léghullámok érik el térségünket. A hosszú hétvégén az előrejelzések szerint havazni fog – írja hosszútávú előrejelzésében az Időkép.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik