Belföld

Ezért tüntetnek világszerte

szekely-zaszlo-a-Parlamenten(430x286)(1).jpg (székely, székely zászló, )
szekely-zaszlo-a-Parlamenten(430x286)(1).jpg (székely, székely zászló, )

Magyarország és a világ több városában demonstrálnak a székely szabadság napján.

Európa hét és Amerika öt nagyvárosa mellett Budapesten és három másik magyar városban is demonstrációkat tartanak a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan.

Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon lesz tüntetés. Európában ezen kívül Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben, az Egyesült Államokban New Yorkban, Clevelandben és Los Angelesben, Kanadában pedig Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási akciókat helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.

A marosvásárhelyi megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs korábban azt mondta: a helyi idő szerint vasárnap 17 órakor (közép-európai szerint 16 órakor) kezdődő rendezvényre a szervezők legalább tízezer tüntetőt várnak Székelyföld teljes területéről.

Az SZNT képviselői mellett a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) több szónoka, valamint a Katalán Demokratikus Konvergenciapárt képviselője is beszédet mond. A szónoklatok elhangzása után a Székely Vértanúk Emlékműve mellől a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak át a tüntetők nevében a kormány képviselőjének.

Egy közösségi portálon jelentkező csoport ellentüntetésre hívta a marosvásárhelyi románokat. A megye prefektusa nyugalomra intett, és arra kérte a marosvásárhelyieket, ne hagyják magukat megtéveszteni a névtelen internetes felhívás által, amellyel egyetlen román politikai alakulat vagy civil szervezet sem vállalt közösséget.

Martonyi: Erdély visszacsatolása teljes képtelenség

Ezt egy romániai televízióban mondta a magyar külügyminiszter. Martonyi János arra a felvetésre válaszolt így, hogy Romániában sokan attól tartanak: Budapest az autonómiatörekvések támogatásával Erdélyt szeretné visszaszerezni. A külügyminiszter szerint ez olyan képtelenség, hogy nem is kíván reagálni rá. Ugyanakkor rámutatott, a közösségi autonómiaformák elismerése nem gyengíti, hanem erősíti az adott államot, mert növeli a közösség otthonosságérzetét, és hozzájárul az ország stabilitásához.

A televíziós csatorna “Diplomata-útlevél” című félórás külpolitikai műsorát a magyar-román kapcsolatoknak szentelte: ennek keretében tűzték műsorra a magyar külügyminiszter bukaresti látogatásán kedden készített interjút.

A székelyzászló-ügyről a magyar diplomácia vezetője úgy vélte: a túlfűtött érzelmek veszélyeztetik a két ország kapcsolatát, ezért önmérsékletet és megértést kért Bukarestben román tárgyalópartnereitől. Rámutatott: a jelképhasználat ügyét nagyon könnyű lenne megoldani. Nem növelné ugyan az anyagi jólétet, de nagyban javítana a hangulaton, a két ország viszonyában is, és a Romániában élő, jelentős lélekszámú magyar közösség berkeiben is – fűzte hozzá.

A román sajtó visszatérő kritikájára utalva a magyarországi politikusok részvételét a romániai választási kampányban Martonyi János természetes, európai gyakorlatnak nevezte. Emlékeztetett rá, hogy Victor Ponta román miniszterelnök is kiáll a magyar szocialisták mellett, és szerinte normális dolog, hogy az európai pártcsaládok tagpártjai támogassák egymást.

Szombaton egyébként nemcsak a Jobbik, hanem a Fidesz sem hagyta szó nélkül, hogy az MSZP-kongresszus díszvendége Victor Ponta volt. Rogán frakcióvezető szerint ez azt jelenti, hogy a szocialisták vissza akarnak térni Gyurcsány Ferenc megbukott politikájához, hiszen az a politika, amit a román kormányfő folytat, Magyarországon már megbukott.

A Jobbik az MSZP és a román kormányfő magyarországi látogatása ellen tüntetéses felvonulást szervezett. Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke a Dózsa György út és a Kerepesi út kereszteződésénél várakozó tömegnek azt mondta: a Magyar Szocialista Párt hazaárulást követ el azzal, hogy szombati évértékelő nagygyűlésére meghívta a román miniszterelnököt. A Jobbik demonstrációjáról itt nézheti meg a videót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik