Belföld

DK: Összeomlás előtt áll a mentőszolgálat

mentoauto(210x140)(3).jpg (mentőautó)
mentoauto(210x140)(3).jpg (mentőautó)

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az állampolgároknak maguknak kell megvásárolniuk az egészségügyi szolgáltatást, "ha életben akarnak maradni".

Varju László független parlamenti képviselő a Képviselői Irodaház előtt azt mondta: az egészségügyi szolgáltatásokat a társadalombiztosítás keretében kell biztosítani. Minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy e szolgáltatásokat a legmagasabb színvonalon tudja igénybe venni. Ezért újra létre kell hozni az egészségbiztosítás felügyeletét, amely ezeket a szolgáltatásokat, beleértve az Országos Mentőszolgálat működését is, ellenőrizni tudja – tette hozzá.

A DK alelnöke közölte: 2011 végéig a társadalombiztosítás a befizetett járulékokból fedezte az egészségügyi költségeket, míg a jelenlegi alaptörvény szerint az állam csak szociális biztonságot nyújt, és igyekszik a szolgáltatásokat szervezni. Varju László szerint ebből az következik, hogy az állam a szolgáltatást csak úgy tudja biztosítani, hogy a költségeket áthárította a családokra, és ezt az alaptörvényben rögzítette, vagyis “mindenkinek magának kell megoldania és megvásárolnia az egészségügyi szolgáltatást, ha életben akar maradni”.

Varju László kitért arra, hogy öt mentőautóra jelenleg egy szakorvos jut, ráadásul a korábbi 10-ről 13 évre módosították a mentőautók legmagasabb megengedhető életkorát, így 6-800 ezer kilométert futott járművekkel szállítják a sérülteket és a betegeket. Szerinte egy stadionépítésre szánt 10 milliárd forintból mintegy 300 új mentőautóval lecserélhetnék az összes 10 év feletti gépkocsit, ezzel “normális egészségügyi szolgáltatást biztosíthatnának Magyarországon”. Mint mondta, a mentőszolgálat jövője érdekében írásbeli kérdést kíván intézni a miniszterhez az Országgyűlésben.

Előzőleg a Vasárnapi Hírek arról írt, hogy a dolgozók a mentési állapotok miatt aláírásgyűjtésbe kezdtek és a minisztertől kérnek segítséget. A lap szerint a mentősök azonnali közbeavatkozást és támogatást kérnek. Ahogy mondják, aláírásgyűjtést kezdenek, mert tökéletesen megingott a bizalmuk a mentőszolgálat vezetőivel szemben és nem látják biztonságban a mentést, miközben megelégelték azt a kiszolgáltatott és méltatlan helyzetet is, ahogy, amiben dolgozniuk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik