Belföld

Tisztelgés Aba-Novák Vilmos emléke előtt

A festőművész eredeti terveit március 28-ig lehet megtekinteni a Városházán.

Számos érdeklődő vett részt az Aba-Novák Vilmos tiszteletére szervezett Emléknapon, melynek keretében három helyszínen tekinthették meg a neves festőművész és grafikus történelmi témájú, monumentális alkotásait Székesfehérváron.

A közönséget művészettörténészek kalauzolták, akik szakmai bemutatókat tartottak, a Városházán pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a művész eredeti terveit bemutató kiállítást.   Novák Vilmos 1894. március 15-én született Budapesten, kisgyermekkora óta vonzódott a képzőművészethez. 1912-ben érettségizett a fővárosi Toldi Reálgimnáziumban, majd a Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett.

Az Aba előnevet rajztanár-növendékként vette fel 18 éves korában. A két világháború közötti időben ünnepelt freskófestő volt. Székesfehérváron a 2013-as Szent István Emlékév keretében szervezett Emléknappal tisztelegtek Aba-Novák Vilmos előtt.

A művészettörténeti és történelmi séta 15.00 órakor kezdődött a Csók István Képtárban, ahol Izinger Katalin művészettörténész mutatta be az „Magyar-francia történelmi kapcsolatok” című pannót, majd 16.00 órától a Nemzeti Emlékhelyen, a Szent István-mauzóleumban folytatódott a program, ahol a Szent Korona történetét és a Szent Jobb legendáját ábrázoló seccot ismerte meg a közönség Gärtner Petra művészettörténész vezetésével.

Az Emléknap kiemelt eseményeként 17.00 órakor, a Városháza első emeleti folyosóján dr. Cser-Palkovics András ünnepélyes keretek között nyitotta meg a művész eredeti terveit bemutató kiállítást, amely március 28-ig tekinthető meg. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott annak a magánszemélynek, aki – értesülve a 2013-as Szent István Emlékévről – felajánlotta a tulajdonában lévő terveket, melyek az 1938-as ünnepi év eseményeit ábrázoló seccohoz készített Aba-Novák Vilmos.

A művész betegsége, majd halála miatt be nem fejezett alkotásról Bizzer István művészettörténész tartott szakmai bemutatót, majd Hernádi György restaurátor számolt be az alkotások 1990-ben kezdődött helyreállításáról. Az Aba-Novák Emléknap Kodály Zoltán és az 1938-ban alakult Városi Dalegylet emlékére rendezett ünnepi hangversennyel ért véget.

Március 9-én, szombaton kétórás séta keretében tekinthetik meg az érdeklődők Aba-Novák Vilmos alkotásait. Az idegenvezetők által kísért programok 10.00, 14.00 és 16.00 óra kor indulnak a Csók István Képtártól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik