Tisztelgés Aba-Novák Vilmos emléke előtt

A festőművész eredeti terveit március 28-ig lehet megtekinteni a Városházán.

Számos érdeklődő vett részt az Aba-Novák Vilmos tiszteletére szervezett Emléknapon, melynek keretében három helyszínen tekinthették meg a neves festőművész és grafikus történelmi témájú, monumentális alkotásait Székesfehérváron.

A közönséget művészettörténészek kalauzolták, akik szakmai bemutatókat tartottak, a Városházán pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a művész eredeti terveit bemutató kiállítást.   Novák Vilmos 1894. március 15-én született Budapesten, kisgyermekkora óta vonzódott a képzőművészethez. 1912-ben érettségizett a fővárosi Toldi Reálgimnáziumban, majd a Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett.

Az Aba előnevet rajztanár-növendékként vette fel 18 éves korában. A két világháború közötti időben ünnepelt freskófestő volt. Székesfehérváron a 2013-as Szent István Emlékév keretében szervezett Emléknappal tisztelegtek Aba-Novák Vilmos előtt.

A művészettörténeti és történelmi séta 15.00 órakor kezdődött a Csók István Képtárban, ahol Izinger Katalin művészettörténész mutatta be az „Magyar-francia történelmi kapcsolatok” című pannót, majd 16.00 órától a Nemzeti Emlékhelyen, a Szent István-mauzóleumban folytatódott a program, ahol a Szent Korona történetét és a Szent Jobb legendáját ábrázoló seccot ismerte meg a közönség Gärtner Petra művészettörténész vezetésével.

Az Emléknap kiemelt eseményeként 17.00 órakor, a Városháza első emeleti folyosóján dr. Cser-Palkovics András ünnepélyes keretek között nyitotta meg a művész eredeti terveit bemutató kiállítást, amely március 28-ig tekinthető meg. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott annak a magánszemélynek, aki – értesülve a 2013-as Szent István Emlékévről – felajánlotta a tulajdonában lévő terveket, melyek az 1938-as ünnepi év eseményeit ábrázoló seccohoz készített Aba-Novák Vilmos.

A művész betegsége, majd halála miatt be nem fejezett alkotásról Bizzer István művészettörténész tartott szakmai bemutatót, majd Hernádi György restaurátor számolt be az alkotások 1990-ben kezdődött helyreállításáról. Az Aba-Novák Emléknap Kodály Zoltán és az 1938-ban alakult Városi Dalegylet emlékére rendezett ünnepi hangversennyel ért véget.

Március 9-én, szombaton kétórás séta keretében tekinthetik meg az érdeklődők Aba-Novák Vilmos alkotásait. Az idegenvezetők által kísért programok 10.00, 14.00 és 16.00 óra kor indulnak a Csók István Képtártól.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.