Belföld

Orbán levelet küldött Barrosónak

Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött pénteken José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a magyar alaptörvény küszöbön álló módosításával kapcsolatban.

A levélben a kormányfő kifejezte örömét amiatt, hogy lehetősége volt személyesen tájékoztatni Barrosót az alkotmánymódosítási eljárásról és a módosítás tartalmáról. Megerősítette, hogy a magyar kormány és a parlament teljes mértékben elkötelezett az európai normák és szabályok mellett, és – mint írta – biztosítja a bizottsági elnököt arról, hogy ez az elkötelezettség az alaptörvény módosítási eljárásában mindvégig tükröződni fog.

Orbán Viktor kifejezte abbéli meggyőződését, hogy számíthat José Manuel Barroso személyes támogatására és az Európai Bizottság együttműködésére.

Közben Orbán Viktorhoz fordul Salil Shetty, az Amnesty International (AI) nemzetközi főtitkára a tervezett alkotmánymódosítás miatt. A főtitkár arra kéri a miniszterelnököt, a nagyobbik kormánypárt elnökeként akadályozza meg, hogy az alaptörvény negyedik módosítására vonatkozó törvényjavaslat elfogadásával korlátozzák az alapvető emberi jogokat.

Az Amnesty International Magyarország közleményében emlékeztet arra, hogy az AI már az alaptörvény 2011. áprilisi elfogadásakor, és annak 2012. januári hatálybalépésekor is kifejezte aggodalmát a nemzetközi és európai emberi jogok megsértésével kapcsolatban.

Az AI álláspontja szerint a módosító javaslat “a mostani helyzethez képest is további súlyos visszalépést jelent”. A szervezet emberi jogi szempontból különösen problematikusnak tartja a törvényjavaslatban a család “túl szűk, szexuális irányultság, illetve a családi állapot alapján diszkrimináló” definícióját, továbbá a hajléktalan emberek “kriminalizálását”.

Az AI véleménye szerint továbbá a tervezett módosításnak a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikke túl tág és homályos megfogalmazást tartalmaz, ezért alkalmas a véleménynyilvánítás szabadságának önkényes korlátozására. 
Az Amnesty International arra kéri a magyar miniszterelnököt, biztosítsa, hogy az alaptörvény javasolt negyedik módosítását ne szavazzák meg, és ne iktassák törvénybe addig, amíg az nincs Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel teljes összhangban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik