Belföld

Szemüvege lehet Németh Lászlóné veszte

Meg az orchidea. Meg Japán.

Tudják, ki az a Serényi Zsuzsanna? Nem, nem egy Mikszáth-regény főhőse, pedig tán úgy lenne jó mindnyájunknak.

Született Serényi Zsuzsanna ma Németh Lászlóné néven nemzeti fejlesztési miniszter Magyarországon. Az ellenzék tán nem alaptalanul állítja, hogy Simicska Lajos földi helytartója ő a kabinetben.

Németh Lászlóné, ha kamerát lát, mikrofont észlel, elfordul, menekül. Van viszont cuki rajongói klubja a Facebookon, ott kontaktáljon vele az, aki az ilyet szereti. A nyitó képen komoran jegyzetel hősünk piros szívecskébe zárva a parlamenti patkóban; alább „Lászlóné megint COOL!” felütéssel olvashatunk arról, hogy átadták a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. új központját Budapesten, majd Némethné „jelképesen lekapcsolta a régi irányító központot egy gomb megnyomásával”.


Csak annyit mondunk: kísérjük majd figyelemmel a 2013-as coollistát! (Forrás: Facebook)

Nem kell Török Gábornak lenni (sőt, lehet, hogy pont nem Török Gábornak kell lenni) ahhoz, hogy az ember kihüvelyezze a kétharmad médiapolitikáját: az ellenzéki orgánumokat kivéreztetni (hirdetésmegvonás), a közszolgálatot kormány alá rántani, az országos kereskedelmi tévéket végképp elbulvárosítani, a csuklóztatott bulvárral pedig barátkozni, barátkozni, barátkozni.

Pára a lencsén

Bizonyára az utóbbi pontnak tudható be, hogy a klasszikus bulvaristának számító Rogán Antal és Kósa Lajos nyomán most sz. Serényi Zsuzsanna is nyitott a könnyed sajtó felé. A nőnapi Blikk számol be arról, hogy hősnőnket férje leginkább azzal tudja levenni a lábáról, ha megtisztítja a szemüvegét. A hitves által alkalmazott alternatív afrodiziákum pedig nem más, mint hogy „szükség esetén kiválóan vezeti helyette a háztartást”.

Nem lepődnénk meg, ha Németh Lászlót egyszer csak elnyelné a főzés-mosás-takarítás Bermuda háromszöge, hiszen ezt is olvassuk a Blikkben: „Némethné nagyon elfoglalt. Napi tizenkét órát dolgozik, ezért alig van magánélete, még fodrászhoz is legfeljebb hétvégén jut el.”


Papírról méltatta a kormányt (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

A lapból tudjuk továbbá, hogy Simicska Lajos hű kobzosa a szabad idejében legszívesebben nadrágban jár, és „különösen becses darabja ruhatárának a lányától elkobzott edzőcipő”.

Mint emlékezetes, Németh Lászlóné 2012. január elsejével váltotta a tárca élén korábban túlzott önállóságot mutató Fellegi Tamást. Ezt megelőző parlamenti bizottsági meghallgatása – melyen papírból olvasva méltatta a kormány addigi intézkedéseit – még az őt alkalmasnak szavazó kormánypárti képviselők orcájára is szégyenpírt csalt. Az ülést vezető, láthatóan kínban lévő Rogán Antal is csupán annyit tudott kiizzadni magából: „Egy hölgy ül itt, aki még soha nem vett részt ilyen meghallgatáson, de az életrajzából is látszik, hogy nagy tapasztalat van mögötte.” Rogán kérte a képviselőket, „ne rohanják le a jelöltet… nem azért, mert miniszterjelöltet hallgatunk meg, hanem mert egy hölgyet”.

Vietnádon a csomót

Némethné 1953-ban született, egyetemre, főiskolára nem járt, érettségi után „export bonyolítóként” dolgozott az Artex Külkereskedelmi Vállalatnál. Életrajza szerint első munkahelyén importálási tapasztalatait „Vietnamból történő nádbútorok és kosarak vásárlásával” szerezte. Utóbb a Külkereskedelmi és Továbbképző Központban abszolvált külkereskedelmi szaktanfolyamot, ami a jelenlegi OKJ-s papírnak felel meg.

Deutsch Tamás 1998–1999-es Canossa-járása óta tudjuk, hogy diploma nélkül Orbán alatt senkiből nem lehet miniszter. Némethné az első kivétel.


„Nem azért, mert miniszterjelölt” (Fotó: MTI / Földi Imre)

A már emlegetett decemberi meghallgatáson Rogán erre azt mondta: Némethné „tapasztalata meggyőző, és alkalmas arra, hogy a fejlesztési minisztériumban az elmúlt másfél évben elhatározott stratégiai célokat megvalósítsa”, és „időt kell neki hagyni, hogy megismerkedjen a minisztériummal”.

A korrektség kedvéért azért jegyezzük meg: volt beosztottakra hivatkozva több lap is úgy ítélte, Némethné „szakmailag jó, tapasztalt banki vezető”.

Afropopper

Némethné dolgozott skandináv országokban és német nyelvterületen is. 1990-ben a Bank Leumi Le Israel budapesti leánybankjához került, onnan 1995-ben az OTP-hez igazolt, kiemelt ügyfelekkel foglalkozott.

1998-tól az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankban vezérigazgatói tanácsadó, majd hitelezésért felelős ügyvezető igazgató lett. A pénzintézettől az első Orbán-kormány bukásakor, 2002-ben távozott, s visszaigazolt az OTP-hez, a dél-pesti régióért felelős ügyvezető igazgatóhelyettesi székbe ült.


Mi a közös bennük? Olvasson tovább és tudja meg! (Forrás: Hír24 / Northfoto / AFP)

A második Orbán-kormány ismét a Magyar Fejlesztési Bankhoz szólította vezérigazgató-helyettesnek, s „mellékállásban” a Magyar Villamos Művek igazgatóságának is tagja lett. Onnan jött a miniszterség.

A Blikk írja, hogy Németh Lászlóné kedvenc színésze Jack Nicholson, él-hal Salif Keita afropopénekes zenéjéért, kedvenc virága pedig az orchidea.

Azt is a friss bulvárból fogadhatjuk be, hogy Serényi Zsuzsanna legemlékezetesebb úti élménye Japán volt, ahová mindenképp szeretne még visszatérni. Remek ötlet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik