Sokba fájhat mostantól a kertvárosi égetőknek

Székesfehérvár közigazgatási területén az avar és növényi hulladékok nyílttéri égetése tilos!

Biztos minden kertvárosi találkozott már a jelenséggel. Biztos, hogy minden utcában van legalább egy, nem túl népszerű máglyarakó. Ismerős? Megfelelő széljárást bevárva (csak, hogy egészen biztosan a kertszomszéd portájára fújja a sűrű, fekete füstöt), bősz máglyaépítés, majd gyújt, éget, a többiek pedig nem győznek megfulladni.

Ők a háziasszonyok rémei: tiszta, illatos ruha épphogy kiteregetve, majd az orr jelez az agynak. Ruhák be. De ez még a legkevesebb. A bosszúságon kívül ott van még az egészségkárosítás ténye, a környezetszennyezés, a közösségi együttélés alapvető szabályainak felrúgása.

No, a következőkben a kertvárosi avarégetők figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy cselekményük tilos, jogszabályba ütközik, ebből következően szigorúan büntetik! Ha lakókörnyezetükért, szomszédaikért, embertársaikért nem is, legalább emiatt gondolkodjanak el, mielőtt az égő gyufa kirepül a kezükből, egyenesen a szorgosan összegyüjtögetett növényi vagy ismeretlen eredetű hulladékrakás tetejére.

Az Önkormányzati Kommunikációs Központ hivatalos közleménye szerint: az avarégetés tilalmával érintett, kommunális hulladékszállításba bevont ingatlanoknál keletkező zöldhulladékot a Depónia Kft. 2013. március 15-től páros héten, hulladékszállítási napokon elszállítja. A zöldhulladékot tetszőleges méretű, áttetsző zsákban, ágak esetén összekötözve szükséges kihelyezni.

A Depónia Kft. egy szállítás során 1 db zsákot vagy 0,5 m3 összekötözött ágat szállít el. Ennél nagyobb mennyiségű zöldhulladék elszállítása esetén a Depónia Kft. ügyfélszolgálatán matrica vásárolható, amelyet az 1 db ingyenes zsákon kívül a többi zsákra szükséges felragasztani.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet szerint közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a települési hulladék-közszolgáltatásba bevont ingatlanon avart vagy növényi hulladékot nyílt téren éget, velük szemben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki – írja az ÖKK.

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. szeptember 22.
Résztvevő pihen a katasztrófavédelem országos lépcsőfutó bajnokságán a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületének lépcsőházában 2018. szeptember 22-én. A rajthoz álló tűzoltóknak teljes felszerelésben kellett teljesíteni a huszonkét emeletes versenytávot.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Tűzoltók: Szopat minket a kormány

Egyre kevésbé alkalmas feladatára a magyar tűzoltóság: dagad a vízfej, a kedvezményeiket veszítő vonulósok éhbérért dolgoznak, felszerelésük korszerűtlen, s még a nevüket is elvették tőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Police officers tear the shirt of a protester during a clash inside a shopping arcade in Sha Tin of Hong Kong after a rally against a controversial extradition law proposal in Sha Tin district of Hong Kong on July 14, 2019. - Riot police and protesters fought running battles in a Hong Kong shopping mall on July 14 night as unrest caused by a widely loathed plan to allow extraditions to mainland China showed no sign of abating. (Photo by Philip FONG / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.