Belföld

Sértett celebek a porondon

A celebek fáradt keserve új jelenség Magyarországon, erről ír az ÉS-ben Grecsó Krisztián.

„Egy Miskolcon végzett, dörmögő filozófushallgató felforgatta a magyar médiavilágot – kezdi Grecsó Krisztián az ÉS-ben A Dal című köztévés produkciót elemző cikkét. – A celebek, nézők, szakértők, kritikusok azon gondolkodnak… mi történt a magyar nézővel… miből lett a nézőnek elege… amikor pedig megkapta, ami a szakértők szerint jár neki. Oldalra fésült hajból, kereskedelmit megjárt torokból jutott neki elég, és a kimutatások meg a producerek szerint ezt is igényli, szereti. Erre beszavazott egy minden fordulóban kiejtett lúzert játszó zsánerfiút.”

Ráadásul, véli Grecsó, ByAlex se nem jobb, se nem tehetségesebb, mint a vetélytársak, sőt – de legalább más. „Most ő mehet a nemzetközi égés tágas terepére, ahol minket, szabadságharcos magyarokat évek óta örömmel fogadnak.”

Keserv

„A honi celebek fáradt keserve viszont viszonylag új jelenség” – állítja a szerző. Ezt így látja akkor is, „ha a celeb minden megszólalása önmagáért való, tehát ha a Sarka Kata nevű magyar polgár beszél, akkor a beszédaktus önmagában jelenti a lényeget… És ez akkor is így van, ha igaztalan, és ezzel együtt túl elismerő is lenne Hajdúnéra fogni, hogy minden megszólalás öncélú arrafelé. A bulvárban bármi újra és újra megtörténhet, majd ugyanannak az ellenkezője is.”


Grecsó Krisztián – Fotó: Kummer János

A celebeknek, mint a néző rabjainak „valódi érzelmekre utaló mesét kell kreálniuk. Görcsösen kell emlékezniük a civil énjükre, beleélni magukat a saját lehetséges életükbe”.

„Ezért volt érdekes, hogy a honi celebek úgy érezték, a sértett szólamra van szükségük, az lesz a nyerő. Hogy kenyéradó gazdáikat: a magyar nézőt kell kiosztaniuk. Azokat, akikre eddig hivatkoztak, akik miatt ők voltak ott a képernyőn, mert állítólag rájuk van igény. Akik miatt ez a szakállas, sapkás énekes eddig nem szívhatott levegőt tévéstúdióban.”

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható. S ha arra is kíváncsi a kedves olvasó, hogy Grecsó falujában miért halt meg egyetlen év leforgása alatt huszonöt férfi, kattintson ide, s bemelegítésként fogadja be az író FN24-nek adott májusi nagyinterjúját is.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik