Belföld

Felszámolják az illegális balatoni stégeket

balaton, stég (balatoni stég)
balaton, stég (balatoni stég)

Több mint nyolcszáz létesítményt kell eltávolítaniuk a vízügyi szakembereknek. A munkálatok költsége meghaladhatja a 400 millió forintot.

A bejárók döntően fa- vagy vascölöpökre épített, vízben hagyott szerkezetek. Ilyen engedély nélküli bejáróból a vízügy felmérése szerint 470 van a Balaton körül, illegális partfeltöltésből pedig 370-et találtak a vízügyi szakemberek – tudta meg a távirati iroda a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól.

Jó hír viszont, hogy a légifotók tanúsága szerint 2003 óta nem nőtt számottevően az engedély nélküli létesítmények mennyisége.

A munkát Badacsonytomajon kezdik vízügyesek. A természetes környezet és a nádas megóvása miatt döntően kézi erővel kell kiszedniük a Balatonból az oda nem illő szerkezeteket. Ezt az egy évben rendelkezésre álló 5-6 hónap alatt nem lehet befejezni. Így ütemtervet kell készíteni a kiszedett anyagok tárolásáról, elszállításáról, végleges elhelyezéséről. A parttisztításhoz, a vízügyi létesítmények karbantartásához csak a Balaton mellett idén 400 közmunkást foglalkoztatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik