Belföld

Csernay László radiológus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

24.hu
24.hu

2013. 03. 08. 10:20

Csernay Lászó radiológus professzort ismerik el idén a Szegedért Alapítvány fődíjával, amelyet szombaton este 24. alkalommal adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Penke Botond orvosi kémikus, gyógyszerkutató, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Fritz Mihály szobrász-éremművész veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Csernay Lászó Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, mivel köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, és Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait, valamint az akkori tanácselnököt, és ennek eredményeképp írták alá az alapítók – a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet – 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. 
A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.