Belföld

A végrehajtó bére fontosabb a tartásdíjnál

gyerekek-esznek (gyerekek esznek)
gyerekek-esznek (gyerekek esznek)

Ha a tartásdíjat végrehajtónak kell behajtania, a jövőben is az ő munkadíja lesz az első, és a gyermek, illetve a vele élő szülő csak utána kaphat pénzt. A minisztérium ugyanis nem tervezi az ezt lehetővé tévő jogszabály módosítását – válaszolta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter Mesterházy Attila kérdésére.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője kérdésében kifejti, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint a gyermek akár két-három hónapig nem kap egyetlen forintot sem, illetve egészen addig, amíg a végrehajtó munkadíját ki nem fizetik. Ez nehéz helyzetbe hozza a kevés pénzből élő gyermekeket és velük élő szüleiket.

Navracsics Tibor szerint az ilyen családok helyzetének könnyítését szolgálja, hogy nem kell illetéket fizetniük és az eljárás költségeit megelőlegezniük, de mivel „az állami közreműködés mint szolgáltatás ellenértékét végső soron le kell róni”, a rendszernek az átalakítása „nem szerepel a minisztérium jogalkotási tervei között”.

Az elérhető statisztikák szerint évente körülbelül 15-16 ezer bírósági eljárás indul tartásdíj elmulasztása miatt. Ha a nem fizető szülőnek van munkája és munkabére, akkor jogerős bírósági letiltás után a munkáltató a béréből levonja a tartásdíjat és átutalja a gyermekkel élő szülőnek.

Ha azonban ez csak részben fedezi a szükséges összeget, vagy nincs is munkabér, akkor végrehajtói eljárásra kerülhet sor – ezeknek körülbelül kétharmada azonban nem vezet eredményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik