Belföld

A nőnap és eredete

Márciusi virágokkal és egy kis történeti áttekintéssel kívánunk boldog nőnapot hölgy olvasóinknak, de nem feledkezünk meg az urakról sem.

A nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja a nőnap, amelyet 1917 óta – Magyarországon 1948 óta – minden év március nyolcadikán tartanak. Az első nemzetközi nőnapot 1911-ben az arhangelszkojei születésű tanár, nőjogi harcos, Clara Zetkin találta ki és hozta létre.Clara Zetkin mozgalmának köszönhetően a nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint a nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

Clara Zetkin mozgalmának eredményképp 1911. március 19.-én Auszriában,Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án, Oroszországban tüntettek kenyérért és békéért a nők. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására a cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.

Mára már a nőnap elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás hagyománya az, amely uralja az ünnepet. A nőnappal a naptár szerint a Zoltánok jártak a legrosszabbul, a nőnapi ajándékozási láz mára már elnyomta az ő névnapjukat.

Ma már kapcsolatok és családja, munkahelye válogatja, hogy meghittebben vagy csupán az “egy nap legyen a nőké” lázasságának jegyében ünnepeljük a nőnapot.

A Szeged24 mindenkinek nőknek és férfiaknak egyaránt meghitt, szeretetteljes, egymás értékeit tisztelő ünnepet kíván!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik