Belföld

Nőtt tavaly a Grundfos árbevétele

A dán Grundfos, a világ egyik legnagyobb szivattyúgyártója tavaly 6,7 százalékkal 22,6 milliárd dán koronára (3,03 milliárd euró) növelte árbevételét, az adózás előtti nyereség 1,9 milliárd korona volt - közölte a vállalat szerdán.

A cég eladásai Nyugat-Európában szerény mértékben emelkedtek, de a dél-európai válságot a Grundfos is megérzi. Erősen nőtt viszont az értékesítés Kelet-Európában, első sorban Oroszországban, és kétszámjegyű növekedést sikerült elérni Ázsiában, a Közel-Keleten, az Egyesült Államokban és Mexikóban.

A Grundfos vállalatcsoport kereskedelmi és gyártóvállalatai révén a világ 55 országában van jelen. Magyarországon a gyártást a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. végzi. Jelenleg három telephelyen üzemel, villanymotorokat és különböző szivattyúkat készítenek.

A Grundfos az idén 2 milliárd dán korona (270 millió euró) beruházást tervez, ennek keretében két új gyártóüzemet létesít Magyarországon és Szerbiában – közölte a társaság.

Török László, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója januárban  elmondta, hogy júniusra elkészül a Grundfos második székesfehérvári gyára, a 17 milliárd forintos beruházás révén 300-350 új munkahely jön létre 2015-ig. A negyedik magyarországi gyárban a nagyméretű szivattyúk gyártásával a projektközpontú szolgáltatásokat akarják bővíteni.

Kiemelte, hogy a 2012-ben végrehajtott, több mint ötmilliárdos és a 2013. évi több mint 12 milliárd forintos beruházás révén a Grundfos jobban ki tudja majd szolgálni a piacok növekvő igényeit, és tovább tudja növelni árbevételét és létszámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik