Belföld

Megújul a Királyok parkja és parkolóhely-bővítés is lesz a Palotavárosban

Az emlékévhez kapcsolódó legjelentősebb beruházás a Királyok parkjának felújítása lesz 2013-ban a 8. számú választókörzetben.

Viza Attila önkormányzati képviselő emellett is több parkolóbővítést, járdafelújítást és ehhez hasonló munkát tervez. Emellett fontosnak tartja, hogy a Palotavárosban számos ingyenes sportolási lehetőség és több közösségi tér is várja a lakótelepi környezetben élőket.

Székesfehérváron a Palotavárosban található a Királyok parkja. A Palotavárosi tavak melletti zöldterületen nemcsak nagy szabad tér, hanem a Székesfehérváron eltemetett királyok életnagyságú fából faragott szobrai is vonzzák a látogatókat. Egy fafaragó csoport készítette el Géza fejedelem, Szent István király, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán szobrát, a park bejáratánál pedig egy gyönyörű székely kapu állt. 

„A szobor együttes István Király halálának 950. évfordulójára készült és mint mindenen, az idő ezeken a gyönyörű alkotásokon is nyomot hagyott. Nincs is méltóbb és nemesebb feladat, mint az emlékév kapcsán felújítani Palotaváros büszkeségét. Reményeim szerint a székely kapu és a szobrok felújításával, valamit új elemek kialakításával sikerül a városrészhez méltó közösségi teret kialakítani.

Éppen ezért a 2013-as Szent István Emlékévben a Királyok parkjának a felújítását szeretném legfontosabb körzeti beruházásként megvalósítani. 15 millió forintot fordítunk a zöldfelületek megújítására, a járdák kövezésre valamint a fa királyszobrok és a székely kapu rekonstrukciójára. Ez az összeg a városi költségvetésben áll rendelkezésre. Ezen felül a Városgondnoksággal közösen több kisebb, ám a Palotaváros ezen részén élőknek annál fontosabb munkálatot is elvégzünk.” – mondta el Viza Attila.

A 8. számú választókörzet önkormányzati képviselője kitért arra, hogy lakótelepi jellegéből adódóan Palotavárosban leginkább parkolóhelyekre, játszóterekre és megfelelő járdákra van szükség.

„2011 óta folyamatosan bővítjük a parkolási lehetőséget és több kisebb parkolót sikerült már kiépítenünk az elmúlt években. Amikor a Kelemen Béla utca 9-es számú lépcsőházzal szemben átadtuk a kis térköves parkolót, akkor ígéretet tettünk a Kelemen Béla utca 71. számnál egy nagyobb parkoló kialakítására. Ennek a tervei elkészültek és idén sor kerül a közel 400 m2-es új, térköves parkoló kialakítására is.” – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

A parkolási problémák megoldása mellett a járdák állapota és kiépítése a másik fontos kérdés Palotaváros ezen részében. A lakosságitól érkezett jelzések és igények alapján több kisebb területen szeretne ebben is előrelépni idén a 8-as számú választókörzet képviselője.

Viza Attila a közösségi élet és terek fontosságát is kiemelte a sajtótájékoztatón. Véleménye szerint fontos, hogy a városrészben működő intézményekben ingyenesen lehet sportolni a Nyitott tornatermek program keretében és számos játszótér várja a kisgyermekeseket. A Palotavárosi tavak körül kialakított padok, szalonnasütő helyek és sportolásra alkalmas körbefutó sétány, valamint az idén megújuló Királyok parkja mind azt szolgálja, hogy élhető és kellemes lakókörnyezetet biztosítson mindenkinek Székesfehérvár legnagyobb lakótelepi körzete, Palotaváros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik