Belföld

Halálos mérget kaphatunk gyógyszer helyett

Gyogyszer(2)(960x640)(3).jpg (orvosság, tabletta, gyógyszer, egészségügy, patika, gyógyszertár, )
Gyogyszer(2)(960x640)(3).jpg (orvosság, tabletta, gyógyszer, egészségügy, patika, gyógyszertár, )

Az illegális webpatikák sokszor veszélyes hamisítványokért csalnak ki pénzt – írja a Pénzcentrum.

Drasztikusan nőtt a hamis gyógyszert vásárlók száma: 2010-ben 1, 2011-ben 2, 2012-ben pedig már a lakosság 4 százaléka – olvasható a penzcentrum.hu-n. Hamis gyógyszer egyrészt az, ami nem rendelkezik engedéllyel, és nem az a hatóanyag van benne, amit feltüntetnek a csomagoláson. Másrészt ide tartoznak az étrend-kiegészítők, teljesítményfokozók is, melyek forgalmazása engedélyhez kötött lenne, de az eladók letagadják, hogy gyógyszerhatóanyag van bennük.

2012-ben 145 interneten rendelt, illetve illegálisan behozott gyógyszert foglaltak le és vizsgáltak meg a magyar hatóságok, mindegyik illegális gyógyszernek bizonyult. A hamis és engedély nélkül forgalmazott, potenciazavarra használt szerek például olyan hatóanyagokat tartalmaztak, melyek veszélyesek lehetnek a szívbetegekre, és bizonyos gyógyszerekkel nem szedhetőek egyidőben.

Magyarországon kizárólag működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt, az oldalon pedig fel kell tüntetni a gyógyszertár címét. A gyakran önmagukat e-mailben reklámozó illegális webpatikáknál „orvos válaszol” rovattal próbálják csalogatni a vásárlókat, azonban kínálatuk csapda: a legjobb esetben hatástalan, de inkább veszélyes hamisítványokért csalnak ki pénzt – figyelmeztet a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik