Belföld

A legádázabb ellenzék – a DK Szegeden

24.hu
24.hu

2013. 03. 07. 07:31

Katasztrófa, nem leváltani, hanem elsöpörni – erős szavakat használt a Demokratikus Koalíció két elnökségi tagja, amikor Szegeden fórumot tartott. Exkluzív interjú.

Az előző kormányzati ciklusban a honvédelmi bizottság államtitkára, most a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Vadai Ágnes ( V.Á.) és a párt egyik alelnöke, Niedermüller Péter (N. P.) beszélt szegedi fórumán a párt második kongresszusán elfogadott program kapcsán arról, hogy szerintük nagy baj van az országban. A két politikust a Szeged24 erről kérdezte.

Mekkora a baj Önök szerint?
V.Á.: A Demokratikus Koalíciónak, amely már jó ideje járja az országot tereptapasztalata van arról, hogy nagyon nagy a baj gazdasági, külpolitikai és társadalmi értelemben is. A jelenlegi kormány felforgatta az emberek életét, négy millióan élnek a létminimum környékén, több százezer gyermek éhezik, és nem emlékszem az elmúlt 15 éves politizálásom alatt olyanra, hogy ennyire féltek volna az emberek.

N. P.: Katasztrofális a helyzet. A kormány az európai liberális demokráciákkal szemben építette ki a saját rendszerét. A magyar történelem legrosszabb – a két világháború közötti – hagyományaihoz nyúlt vissza, olyan ideológiailag kirekesztő jellegű rendszert épített ki, amely nem szabad polgárokat, hanem alattvalókat lát és nevel. A kormány gazdasági szabadságharcával pedig azt érte el, hogy családok százezrei élnek a teljes kilátástalanságban, miközben a kormány győzelmi jelentéseket tesz közzé.

Mit akar a párt?
V.Á.: A Demokratikus Koalíció a legádázabb ellenzéke ennek a rezsimnek. Mi nem azt mondjuk, hogy le kell váltani az Orbán-kormányt, hanem azt, hogy ki kell söpörni, mert nem európai, diktatórikus, és egy szűk gazdasági kört részesít előnyben. Közben az összefogás pártja is vagyunk, minden lépésünkkel a demokratikus ellenzék összefogására törekszünk.

És hogyan lehet leváltani a kormányt?
V.Á: Senkinek sincs egyedül sem annyi szavazója, sem annyi renoméja, hogy egyedül meg tudja verni Orbán Viktort a választásokon. Ha fideszes retorikát kell használnom, mi az „egy a tábor, sok a zászló” jelmondatában hiszünk, azaz a demokratikus ellenzék sokszínűségének összefogásában. Az gondoljuk, hogy minden választókerületben kell legyen egy-egy jelöltje a demokratikus ellenzéknek. Ugyanakkor ha nincs összefogás – hangsúlyozom csakis ekkor – a Demokratikus Koalíció kész önálló jelölteket indítani a választókerületekben.

N.P.: Ahogy Ágnes is említette, ezt a rendszert szerintem sem lehet javítgatni, toldozgatni-foltozgatni, hanem le kell váltani. 2014-ben a választások arról szólnak majd: az emberek a jelenlegi rezsimre vagy egy nyitott, európai értékeket képviselő, polgári demokráciára voksolnak-e. A pártunk azon dolgozik, hogy a jelenlegi rezsimre, mint egy rossz emlékre gondoljunk vissza majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.